SHARE

Внимание, това е учебна държава! Щеше да е смешно, ако не беше трагично, макар и вече да е комично. Само така може да се опише сагата с дълговете на мюфтийството, която продължава да се тресе епично като в турска сапунка.

ГЕРБ се отказва от предложението си за опрощаване на над 8 млн. лв. публични задължения на Главното мюфтийство. Новата идея е тези пари да бъдат разсрочени, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда. Миналата седмица ГЕРБ и ДПС одобриха на първо четене силно оспорваните поправки в Закона за вероизповеданията, с които се опростяват задължения на шест вероизповедания в държавата на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са на Главното мюфтийство. Още можете да прочетете във всички медии, но ние избрахме да цитираме „Медиапул“.

„Бойко Борисов е заложил ГЕРБ в сараите, той е ипотекирал партията си пред Ахмед Доган. През цялото време прави сделки, които се размирисват и се дава заден ход.“ Така коментира новината на деня лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов пред Би Ти Ви по повод опита за унищожаване на преференциалното гласуване от страна на депутатите на ГЕРБ и ДПС, но коментарът е валиден очевидно и за казуса с данъците на мюфтийството. Иванов заяви, че „Демократична България“ работи за привличането на други демократични формации. Отправени били писмени покани за преговори към СДС и ДБГ с мотива, че не трябва да се разделят гражданите. Още можете да четете в „Клуб Z“.

Още един странен заем разпали днес страстите. Столичната община ще прибегне до безлихвен заем за разплащане на ремонтите в центъра на града (ул. „Граф Игнатиев“ и градинката на „Кристал“), става ясно от дневния ред на заседанието на общинския съвет в четвъртък. В т.нар. зони 2 и 4 от градския център тече мащабен ремонт от почти година. Дейностите бяха възложени след търг на фирмите „Джи Пи груп“ и „ПСТ груп“, както и на обединението „Проджeкт надзор София“. „Заемът не се отпуска на самите фирми, а е нещо като вътрешен заем, за да плащаме навреме фактурите от изпълнителите, в противен случай дължим лихви“, обясни пред „Капитал“ зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Дотук ремонтът в центъра на София струва 14,7 млн. лв

Заглавието на деня е на „Клуб Z“: „Пак греда: делото на Каменаров се отложи заради болна съдийка. Това е седмото отлагане на съдебната процедура“.

Заболяване на младшата съдийка Габриела Лазарова от СГС отложи за седми път делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Тя е в нетрудоспособност от 8 март, стана ясно днес. А това се явява абсолютна процесуална пречка по смисъла на НПК за гледане на делото срещу телевизионера. Делото срещу шефа на БНТ Константин Каменаров пак бе отложено. Причината този път – един от съдиите в тричленния състав е болен. Припомня събитията „Медиапул“. Предишното заседание беше на 18 февруари, когато Каменаров представи болничен, в който бе записано, че има вирус. Ден по-късно той се появи в Брюксел, където участва в конференция за предизвикателствата пред медиите и говори за фалшивите новини. Командировката му предизвика скандал и съдът разпореди проверка как е издаден болничният му. Според заключенията на столичната здравна инспекция нарушения няма.

Протестите на движението „Жълти жилетки“ във Франция са предизвикали взрив от фалшиви или подвеждащи новини във Фейсбук, където са били сподели над 4 милиона пъти за период от пет месеца, сочи проучване за активността в социалната мрежа по време на протестите. Анализът, направен от изследователи на активистката мрежа Avaaz, показва, че стоте топ фалшиви публикации, отбелязани като такива от групи за проверка на фактите, са били видени общо 105 милиона пъти във Фейсбук за времето от ноември м.г. досега, посочва сайтът „Политико“, цитиран от „Медиапул“. Проучването освен това изтъква безпрецедентната популярност, с която се ползва отразяването на протестите от руската държавна телевизия RT в платформата YouTube. Видеопостингите, произведени от RT, са събрали над 20 милиона зрители в притежаваната от Гугъл (Google) платформа – над два пъти повече гледания в сравнение с френските издания Le Monde, L’Obs, France 24, Le Figaro и LeHuffPost, взети заедно. Според Кристоф Шот, който е координирал изследването заедно с Лука Никотра, резултатите показват как „лъжите“, предназначени за привличане на вниманието, се разпространяват далеч по-широко в платформите, отколкото фактологичните новини. Това става благодарение на алгоритми, които насърчават потребителите да споделят и да се ангажират с популярно съдържание.

На този фон логично звучи, че Европейският парламент предупреди, че руските дезинформационни кампании са главният източник на дезинформация в Европа заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея, предаде пресслужбата на институцията. Европарламентът осъди категорично все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, „които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от „Източно партньорство“. Взимайки предвид последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво за противодействие на хибридните заплахи. Още в „Дневник“.

Българските социалисти, както и депутатът националист Ангел Джамбазки са гласували в подкрепа на Русия по време на вота на Европейския парламент (ЕП), който преразгледа сътрудничеството си с Москва, става ясно от сайта на институцията. Вчера ЕП реши, че Русия не може да бъде смятана за стратегически партньор и че сътрудничеството с нея следва да се ограничи само до области „от общ интерес“. Петима от българските депутати са гласували против. Това са четиримата социалисти Сергей Станишев, Петър Курумбашев, Момчил Неков и Георги Пирински, както и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е част от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Двама от българските депутати са се въздържали. Това са Николай Бареков от ЕКР и Владимир Уручев от Европейската народна партия (ЕНП), избран с листата на ГЕРБ. Още по темата четете в „Свободна Европа“.

Това едва ли касае Унгария. Проправителствени медии продължиха днес да публикуват послания срещу ЕС въпреки вчерашното обещание на правителствен представител, че кампанията ще бъде спряна по време на преговорите с Европейската народна партия, предаде Ройтерс в сряда. Днес в няколко проправителствени вестника имаше антиевропейски реклами на цяла страница. Появиха се и по държавната телевизия. Вчера началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуяш, който е и заместник-председател на Фидес, заяви: „Кампанията с билбордовете приключи; отсега нататък обществеността ще вижда билбордове, рекламиращи правителствения план за действие за защита на семейството“. Правителствените билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос бяха сред поводите за недоволство, изразено от членове на ЕНП. Те поискаха партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ да бъде изключена от ЕНП. Всичко по темата можете да научите от „Медиапул“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.