SHARE

Днес изказванията на Бойко Борисов отново са първа новина.

След като миналата седмица българското правителство експулсира в нарушение на международното право Абдуллах Бююк, то днес Борисов повтори и опорните точки на Ердоган за това, че Европа не е солидарна. 

„Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се”.

Според премиерът България и ЕС трябва да поддържат добри отношения с Турция, защото иначе Европа може да я сполети нова имигрантска вълна.

„Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми – и изключително остри с колегите в Брюксел. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза”.

За последната година Борисов на няколко пъти повтори и тези на руската пропаганда, че не иска подсилването на военноморското присъствие на НАТО в Черно море, защото не искал “война с Русия”. Тези му изявления бяха и аплодирани от пропагандни издания като Russia Today и Sputnik.

Друга новина от правителството е, че премиерът разпореди да бъде освободено цялото ръководство на „Гранична полиция”. Причината за смяната на ръководството е обществената поръчка за превоз на мигранти, която беше дадена на лице задържано за незаконен трафик на чужденци.

Обществената поръчка на стойност ot 195 580 лв. без ДДС е спечелена от фирмата“Еделвайс 0707″ на Григор Тошков, който е обвинен за нелегален трафик на бежанци. Иронично, обвиненият за нелегален трафик печели обществена поръчка за транспорт на нелегални имигранти във вътрешността на страната. Премиерът коментира, че ситуацията “звучи като виц”. За съжаление само звучи като виц.

Друга новина от страната е, че омбундсманът Мая Манолова се отказа от надпреварата за номинация за президент на БСП. 

„Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки”, заяви Манолова в писмо до медиите. С това сценарият за обща кандидатура за президент на АБВ и БСП в лицето на ген. Румен Радев изглежда все по-вероятен.

Обръщайки поглед към света, днес всички се занимават с РусияСлед като в края на миналата седмица от Кремъл обявиха, че ще започнат военни учения в Черно море, то днес руската държава постави тяхното начало. От Москва съобщават, че ученията ще бъдат “възможно най-близки” до реално нападение.

Причината руските действия е, че Кремъл обвини Украйна за “терористични нападения” в Крим. Украинските власти не само отричат подобни твърдения, но и смятат, че става въпрос за вътрешни провокации между руски военни, които са се стреляли помежду си.

За да обсъдят последните събития днес се срещнаха външният министърът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и руския му колега Сергей Лавров. Щайнмайер е призовал Москва да съдейства за постигането на примирие в Сирия, за да бъдат направени хуманитарни доставки за обсадения град Алепо. Но призивите му не са срещнали разбирането на Сергей Лавров, въпреки че миналата седмица Русия заяви, че ще открие коридор за хуманитарните доставки. 

Немският първи дипломат също така е призовал Украйна и Русия да продължат диалога помежду си и определи събитията от последните дни за “притеснителни”. Лавров е уверил немския си колега, че споразуменията от Минск ще бъдат спазени и никой не е заинтересован от това ситуацията да ескалира.

Но новините за Русия не спират до тук, защото Путин и неговите протежета отново са замесени в скандали с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Вчера в-к New York Times публикува информация, че председателят на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт, е замесен в корупционни схеми свързани с руски олигарси и Кремъл. Според вестника, който се позовава на информация от украинските служби, Манафорд незаконно е получил от проруския украински президент Виктор Янукович 12,7 млн. щ.д. Той също така е изкупил украинска медия на стойност от 18 млн. щ.д. в съдружие с руския олигарх Олег Дерипаска, който е от близкия кръг на Путин. Адвокатът на Манафорт отрича всички твърдения.

Преди Тръмп да назначи Манфорт за мениджър на кампанията му, той е бил лобист на редица диктатори, сред които и Виктор Янукович.  В щаба на Тръмп има няколко проруски съветници , което е и причина американските служби да дават засекретена информация единствено на Тръмп и да са го предупредили да не я споделя с екипа си. По традиция кандидатите за президент на САЩ получават класифицирана информация от тайните служби.

От щаба на Клинтън призоваха целият екип на Тръмп да оповести връзките си с Русия. Последните обвинения единствено допринасят за съмненията, че Тръмп е… по думите на нобеловия лауреат Пол Кругман – “Сибирският кандидат”

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Медиапул, Ню Йорк Таймс и Ройтерс.

Снимка: Булфото