SHARE

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати писмо до президента Румен Радев с искане да упражни конституционното си правомощие и да сформира специална комисия, която да разследва срещата в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. Преди няколко седмици Висшият съдебен съвет отказа да провери случая.

Лозан Панов също така изпрати писмо до главния прокурор с настояване да се извърши проверка на съмненията на адв. Ирена Савова за корупция във Върховния съд.

Въпросното дело засяга болницата в Хасково и дали лечебното заведение дължи 516 769 лв. на Ирен Савова за процесуално представителство по заведено от болницата преди това гражданско дело. При завеждане на делото не е бил договорен конкретен размер на възнаграждение за адвоката.

Първата и втората съдебна инстанция преценяват, че болницата дължи 26 531,46 лв. на адвокат Савова. Тя обжалва пред ВКС, който не допуска касационно обжалване.

Системата за електронно гласуване на изборите за нов Висш съдебен съвет може да бъде манипулирана, съобщиха от „Да, България„. На специална пресконференция председателят на формацията Христо Иванов и софтуерният инженер и специалист по електронно гласуване и управление Божидар Божанов разкриха слабостите, които са установили в софтуера.

Според Божанов изготвеният по поръчка на ВСС софтуер за гласуване е “черна дупка”. Той обясни, че когато един магистрат подаде своя глас, системата го отчита към човека, за когото е гласувал, и се оставя възможност за изменение преди обявяването на вота. По този начин лесно може да бъде извършена промяна от хакери, без изобщо да се разбере за намесата.

Повече за това може да научите тук.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред bTV, че скандалът с приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна бил ход да се отклони вниманието от сделката за царските конюшни, която се извършвала по същото време. Преди година имотът, върху който се намират бившите царски конюшни, бе продаден на безценица от тогавашния областен управител на София. Веднага след като сделката стана публична, излезе информация, че Дипломатическият клуб в Бояна е закупен от трима младежи на възраст между 21 и 24 г. Те платиха 8.5 млн. лв., като парите по сделката бяха заем от необявена фирма. Проверката на сделката от данъчната администрация показа, че тя е изрядна. Впоследствие клубът и още няколко имота бяха прехвърлени на фирма, свързана с депутата на ДПС Делян Пеевски.

 

Българската народна банка ще печата банкноти евро, стана ясно от съобщение на БНБ. Дружеството „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на банкноти евро. Съвместното дружество беше създадено през 2013 г. и въпреки краткия период е успяло успешно да премине трите компонента на акредитация от ЕЦБ: за сигурност, технологичен капацитет и условия на труд и опазване на околната среда.

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел спечели изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия. На местните избори партията на Меркел получава 33%, докато социалдемократите 31%. На трето място с 12% е Свободната демократическа партия. В парламента на провинцията влизат и популистите от “Алтернатива за Германия” с едва 7,4%, както и Зелените с 6%. Съюзът на Меркел побеждава основния си конкурент в провинцията с най-голямо население, която традиционно бе бастион на социалдемократите. Това е сериозен удар за тях, като водачът на партията в провинцията обяви, че подава оставка като зам.-председател на социалдемократичната партия. Тези избори се смятат за генерална репетиция за парламентарния вот в Германия на 24 септември, след който ще бъде избран канцлер.

Кметът на град Хавър Едуар Филип е новият министър-председател на Франция. Изборът е направен от новия френски президент Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност тази неделя. Филип е част от републиканската партия, като след разкритията около десния кандидат за президент Франсоа Фийон, че съпругата му получава пари за фиктивна работа, Филип се дистанцира от кандидата на своята партия. В хода на предизборната си кампания френският президент обяви, че ще сложи край на политиката по оста „ляво-дясно“, ръководила Франция в продължение на десетилетия.
Северна Корея е извършила успешен опит на нова балистична ракета със средно голям обсег, която според страната е способна да носи тежък ядрен заряд, съобщи Корейската централна телеграфна агенция. При изстрелването Ким Чен-Ун е заявил, че ако САЩ се опитват да предизвикат страната, “няма да избегнат най-голямата катастрофа в историята си”.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, BBC и  The Guardian.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.