SHARE

В България вече има нова верига за разпространение на невъзпитана преса, носеща името LaPka. Тя е създадена от издадетелите на в. “Прас-прес”, на които бе отказан достъп до разпространителите на иначе обикновената олигархична преса.

И макар LaPka да не е истинска, то трудното намиране на в. “Прас-прес”, чийто бр. 2 излезе вчера, е факт. Някои места в София, където можете да намерите сатиричния вестник, са:

Книжен център „Гринуич“, на бул. „Витоша“ 37, на ъгъла със “Солунска”, книжарница-галерия на „София прес“, ул. „Славянска“ 29, книжарница „Книжен Ъгъл“, ул. „Оборище“ 117, Dukyan Meloman / Дюкян Меломан,  книжарница „Български книжици“ и Brave Moustache.

Станаха известни членовете в Правния съвет към президента Радев. Сред тях са имената на Борислав Цеков, бивш депутат от НДСВ и кандидат-депутат от БСП, и доц.  Атанас Семов от партията на Яне Янев РЗС. 

В него също така ще работят проф. Цветана Каменова, проф. Пенчо Пенев, проф. Маргарита Чинова, проф. Иван Русчев, Петьо Славов и проф. Жасмин Попова.

Проф. Емилия Друмева ще бъде председател на Правния съвет.

Румен Радев прие днес главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши. По време на срещата е бил обсъден румънският антикорупционен модел и е изразен интересът на двете държави за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията, се казва в лаконичното съобщение по темата.

Европейският съюз ще изпрати свой експерт в София за 8 месеца, за да помогне в подготовката на българското председателство през 2018 г., съобщи служебният вицепремиер Деница Златева. Междувременно за Брюксел  ще заминат около 200 български граждани, за да придобият повече опит.

През 2016 г. броят на безработните българи е намалял с 19%, като в същото време делът на икономически активните хора се е свил с 0.6 процентни пункта спрямо 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). При мъжете заетостта се е повишила повече, отколкото при жените, като най-голяма част от безработните са на възраст до 2 г.

„Движение Да България“ внесе жалба до Централната избирателна комисия заради разпространената “книга” от в. „Телеграф“, в която се очернят множество личности, сред които и ключови фигури в ръководството на “Да, България”. “Консултация с експерти показва, че само за тази пропагандна акция са инвестирани над 200 000 лева, а това е повече от бюджета за цялата ни предизборна кампания. Подобно арогантно потъпкване на правовия ред в България е абсолютно неприемливо и е груба намеса на кандидат-депутат в демократичния изборен процес”, пишат от партията, чиято жалба може да видите тук.

Един от водачите на листата на „Да, България“ в София Антоанета Цонева осъди на първа инстанция за клевета директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Делото е заведено заради обвиненията на Димитров, че Цонева организира и участва в платени протести.

Цонева е осъдила историка за символичната сума от 1 лев. Делото може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Министерство на вътрешните работи открива линия за приемане на сигнали от граждани за нарушения на изборния процес. Оплакванията могат да бъдат подавани денонощно на тел. 982 2232 и на имейл izbor@mvr.bg.

Германия заплашва с глоби до 50 млн. евро компании като „Фейсбук“ и „Туитър“, ако не вземат мерки срещу публикуването на насаждащи омраза материали и клевети в интернет. Предложението на министъра на правосъдието Хайко Маас е компаниите да бъдат задължени до 24 часа да отстраняват от своите платформи всички материали с подобно съдържание, а при неизпълнение ще се налагат глоби. Проектозаконът идва само няколко месеца преди изборите в Германия.

Днес в Нидерландия се провеждат парламентарни избори. Основните претенденти са  досегашният дясноцентристки премиер Марк Рюте и антиислямски настроеният Герт Вилдерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2005 г.  данъци, възлизащи на около 24% от доходите му. Той е спестил 105 милиона долара, тъй като е отчел загуби и по този начин са отписани част от задълженията му. Това стана ясно от данъчна декларация, с която се сдоби MSNBC. Декларацията е първият обществено достъпен документ, разкриващ личните финанси на президента на САЩ, след като той отказва да публикува данъчните си плащания.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Турция е „напълно откъсната от реалността“. Изявлението му идва заради дипломатическия конфликт между Нидерландия и Турция, повод за който бе холандският отказ за провеждане на митинг в страната в подкрепа на бъдещия турски референдум.

Британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел заяви, че няма как да се произведе законен референдум за независимост на Шотландия в 2-годишния период, поискан от шотландския първи министър Никола Стърджън. За да се проведе законно допитване, трябва провеждането му да бъде разрешено от британския парламент.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, “Капитал” и BBC.

Заглавна снимка: Карикатура на Чавдар Николов