SHARE

Как се разрешават проблемите в България и има ли някога справедлива процедура? Това се питаме, след като научихме, че парламентът е уволнил без дебати зам.-председателя на бюрото за контрол на подслушванията. Георги Гатев не беше чут от депутатите, като нямаше нито едно изказване, а в полза на освобождаването на Гатев гласуваха единодушно всички 111 депутати. Защо, пита се в задачата? От “Дневник” ни припомнят, че през 2017 г. справка на ДАНС показа, че Гатев е съдействал на обвиняеми магистрати да подадат в бюрото заявления за проверка подслушвани ли са незаконно. Бюрото е длъжно да съдейства в подобни случаи, каза Гатев. Останалото е факт – вижте повече в линка.

Във връзка с първата новина почти на място пасва коментарът, че “Основният механизъм на авторитарната репресия в действие превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш”, заяви лидерът на  „Да, България” Христо Иванов в изявление, изпратено до медиите по повод промените в Наказателния кодекс. Иванов каза, че  тези промени и действия са „израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт”.

Връщайки се към управляващата коалиция, нейните политици продължават да се атакуват през различни медийни източници, докато същевременно твърдят, че напрежение няма. Днес Румяна Бъчварова открива топлата вода, заявявайки, че “Валери Симеонов се изразява крайно агресивно“. Затова те не били в една партия – само в една коалиция, позволяваме си да добавим. Бъчварова обаче заключи, че има баланс. Всичко е точно. 

Започваме на губим броя на българските политици, които казаха колко велика държава е Русия и колко доблестен е руският патриарх. Оказа се, че един от тях е пропуснал да се изкаже по темата – Цветан Цветанов заяви, че руският народ е велик и Русия е велика държава, като обеща, че ще предостави и стенограма от разговора между патриарх Кирил и Румен Радев. Припомняме обаче, че от президентството ясно заявиха, че такава няма. Междувременно клипът с изказването на патриарха е на сайта на Руската православна църква, а във видеото се вижда ясно как близо шест минути руският духовник се кара на президента Радев, потропвайки с пръсти по масата. Наистина велико.

Сблъсък между две цивилизации в пловдивския квартал “Столипиново” – седем посланици на Швейцария посетиха ромския квартал, като общината планира проект по българо-швейцарска програма за съфинансиране на общ проект за образование и здравеопазване. Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд са в Пловдив за регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция. Повече вижте тук.

И сблъсък между други две цивилизации – Бойко Борисов се срещна с австрийския канцлер Себастиан Курц, пред когото нарисува апокалиптични картини за бъдещето, опирайки се на старата реторика за Балканите като вечна жертва. Себастиан Курц подкрепи диалога с Турция, отбелязвайки, че Австрия продължава да има резерви към нейното присъединяване в ЕС – основно по линията за нарушения на човешките права. Драматичният геополитически анализ може да прочетете в “Медиапул”.

По света – в Европа нов данък удря американските технологични компании. Фейсбук, Гугъл и Амазон ще платят милиарди долари нови данъци в рамките на ЕС, след като парламентът прие в четвъртък нова рамка за облагане на компаниите. Данъкът е с размер 3% , като ще се налага върху приходите на технологични компании с над сто хиляди потребители в Европа. Данъкът покрива рекламни приходи и абонаменти за приложения като Спотифай например. Очаква се приходите от него да бъдат 5 милиарда евро годишно.

Източноевропейците ли са новите пришълци, виновни за западането на Запада? Това гласи дезинформираща новина в немски блог, която твърди, че представлява актуалната ситуация в северната част на Дортмунд. Проблемът е, че снимката е от ромска махала в България. Германските дезинформационни материали имат нов злодей – поне засега. Вижте материала по темата, като препоръчваме да изгледате клипа в края на статията.

Специалният прокурор Робърт Мълър е изискал документи от бизнеса на Доналд Тръмп, свързани с Русия. Това означава, че специалният прокурор и голямо жури са открили основателна причина да смятат, че организацията е извършвала съмнителна, ако все още не престъпна дейност с Русия.

Германия, Франция, САЩ и Великобритания излязоха с обща подиция за атаката в Солсбъри, в отговор на покушението срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Четирите държави определят събитията като атака срещу суверенитета на Великобритания, като неуспехът на Русия да уважи молбата на британското правителство също подчертава нейната отговорност, смятат четирите държави. Позицията съдържа настояване Русия да разкрие напълно програмата си за химически оръжия ”Новичок”, която е разработвана в Съветския съюз. Русия заяви, че атаката е извършена от врагове на Русия, които имат желание да провалят световното първенство по футбол. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.