SHARE

Гражданският съвет на Реформаторския блок оповести декларация по повод някои от последните актуални събития у нас. Според съвета предаването на Абдуллах Бююк на Турция е незаконен акт, който нарушава българско и международно законодателство.

„Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО. Тези действия, заедно с ангажирането на правителството с енергийните проекти от “Големия шлем” (АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас-Александруполис) обслужват чужд геополитически дневен ред, който отклонява България от евроатлантическия й път и нарушава националните ни интереси.“ 

Генерал Румен Радев, който е вероятен кандидат за президент на БСП даде едночасова пресконференция днес. Това е пърото му изявление пред български медии, след като миналата седмица беше освободен от поста командир на Военноъздушните сили на България. Той се опита да посочи мотивите за оставката си, но отказа да отговаря на политически въпроси. Генерал Радев заяви, че не е бил против съвместната охрана на въздушното ни пространство, а само против страната ни да плаща за това. От друга страна стана ясно, че между него и министъра на отбраната Николай Ненчев съществува напрежение и Радев се чувства неоценен и дори обвини Ненчев в лъжа, когато е обявил пред медиите мотивите за оставката на генерала. „Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности, а предоставя безплатна подготовка на много по-осигурени от нас съюзни авиации. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и специалисти и се обезценява техния труд“, прочете от рапорта си за напускане ген. Радев. От думите му се разбра, че ако съвместната охрана е при тези условия и срещу заплащане, то „наложената от един зам.-министър“ концепция, която я предлага, е по-унизителна от Ньойския договор.

След професор Огнян Герджиков днес и Димо Гяуров обяви, че не желае да бъде кандидат за президент на Реформаторския блок. Гяуров не е съгласен с процедурата, по която се избира претендентът на Реформаторите. Според него е трябвало да има отворени избори и възможност да бъдат издигани кандидати не само от отделните партии, а от всички формации на гражданското общество. Той се обяви срещу партокрацията, която в крайна сметка ще определи кандидата на блока.

Президентът  Росен Плевнелиев определи на 6 ноември 2016 г. да се проведе национален референдум заедно с изборите за президент. Въпросите на референдума са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Софийският градски съд реши да екстрадира във Франция Мурад Хамид, близък до един от атентаторите срещу Шарли Ебдо.  Решението на Софийския градски съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Германското федерално правителство вижда връзки между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и терористични организации като Хамас. Сътрудничеството с ислямистки и терористични организации в Близкия изток според Берлин от години е преднамерена и целенасочена политика на правителството в Анкара и се подкрепя активно от Ердоган. Тази оценка идва според материал на обществената ARD от степенуван като поверителен отговор на федералното правителство на въпрос от депутат от левицата. „В резултат на постепенно ислямизираната особено след 2011 г. вътрешна и външна политика на Анкара Турция се превърна в централна платформа за действие за ислямистки групировки в региона на Близкия изток“. Отговорът е на запитване на депутата от левицата Севим Дагделен. Оценката е въз основа на германските тайни служби (BND).

 

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Клуб Z, Ройтерс, Investor