SHARE

Сигурността в Еропа и защитата на границите от нелегалните мигранти е акцентът на срещата на лидерите на 27-те страни – членки на ЕС. България очаква да получи 160 милиона за опазване на границите на ЕС и справяне с мигрантския поток, като страната ни вече е изпратила официално искане до Европейската комисия. Страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) подкрепиха искането на България и настояха помощта да бъде отпусната незабавно. Едни от най-големите противници на политиката на отворени врати са именно държавите от т.нар. Вишеградска четворка, анализатори посочват, че на срещата ще изпъкнат разликите във вижданията за политиката на държавите членки спрямо мигрантите. „Напълно убеден съм, че тук трябва да уверим нашите граждани, че сме си взели поука от Брекзит“, заяви Доналд Туск, а Франсоа Оланд подчерта „нуждата да върнем надеждата на младите хора“ и заяви, че кризата в ЕС заплашва самото съществуване на съюза. При пристигането си в словашката столица германският канцлер Ангела Меркел припомни, че ЕС е в критична ситуация и е нужно чрез действия да се покаже, че европейските лидери могат да подобрят усилията в областта на сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на отбраната, икономическия растеж и пазара на труда.
Това е първа среща на върха на страните – членки на ЕС след Брекзит. На нея не беше поканен лидерът на Великобритания Тереза Мей. Очаква се на срещата да бъде приета Пътна карта за действията на ЕС в следващите месеци.

По време на парламентарния контрол в Народното събрание вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че Фронтекс ще изпрати 200 офицери, които да подпомогнат охраната на българските граници. Поискали сме и техническа помощ и помощ за изграждане на видеонаблюдение. Според министъра няма как да се случи преместването на бежанските лагери извън населените места. За днес е насрочен протест на националистически организации, които настояват лагерът в квартал „Овча купел“ да бъде преместен. Столичната полицията изгражда контролно-пропускателни пунктове в квартала. Целта е да бъдат избегнати провокации по време на насрочения протест. Пунктовете ще бъдат на няколко места в „Овча купел“. Чрез тях ще се проверяват хора за оръжие и други забранени предмети. В СДВР имало информация, че две групи от крайнодесни националисти и скинари ще се опитат да се сбият с мигрантите на няколко места в столицата, затова мерките, които ще бъдат взети, са изключително сериозни.

Министър Лиляна Павлова съобщи, че Министерството на регионалното развитие е внесло иск в Софийския градски съд договорите по сделката с „царските конюшни“ да бъдат обявени за нищожни. „Считаме, че този областен управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и считаме, че това е един вид заобикаляне на закона. Купувачът „Евротрансбилд“ не е ясно легитимиран и не е собственик на тези имоти, за които той претендира, че е съсобственик заедно с държавата“, съобщи Павлова.

Общо 1000 души са били подслушвани в рамките на разработката “Червей“. Това е съобщил пред съда бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е свидетел по делото срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Цветлин Йовчев е узнал тази информация от бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който на свой ред е разпореждал прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) по “Червей“, предава mediapool.bg.

Приключи американското участие в охраната на въздушното ни пространство. Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че „небето на България отдавна не е било така строго охранявано“. Първата съвместна мисия завърши с демонстрация по „задържане на нарушител“ в авиобаза Граф Игнатиево. В нея участваха два изтребителя МиГ-29, като в единия от тях бе и министърът на отбраната, два самолета F-15 на американските ВВС и самолет „Спартан“ в ролята на нарушител.

Германия и Великобритания затвориха временно посолствата си в Турция от съображения за сигурност, след като властите са задържали четирима души във връзка с разследване на потенциални заплахи срещу дипломатическите мисии на Великобритания и Германия в страната. Засега не са открити връзки на задържаните с някоя терористична групировка, макар че разследването е започнало заради доклад на разузнавателните служби за потенциална заплаха от страна на „Ислямска държава”.

Бившият италиански президент, премиер и управител на централната банка Карло Адзелио Чампи, изиграл ключова роля в приемането на единната европейска валута в страната, почина днес на 95 години. Чампи е премиер в периода 1993-1994 г. и президент от 1999 до 2006 г. В периода между 1996-1999 г. е финансов министър.