SHARE

От последните парламентарни избори измина повече от година, а вече на всички е ясно точно колко гол е царят. Също така е ясно, че царят всъщност не е цар, а просто пешка на едни други интереси. И ако в правовата държава има презумпция за невинност, то в кумовата държава има желание за сеирджийство. Така се обобщава днешният ден.

Така ние се върнахме някъде между 1994 и „1984“ чрез показния арест на кметa на „Младост“ Десислава Иванчева, държана пет часа пред камерите и превърната в пропагандна сводка в разрез с всякакви принципи на правовата държава и с любезното съдействие на Канал 3 (собственост на Делян Пеевски); в Европа френският държавен глава Еманюел Макрон критикува онези сламени демокрации, сред които фигурираме и ние, давайки ясно да се разбере, че те нямат бъдеще в една Европа, която ще върви напред.

И докато Бойко Борисов все още успява да заблуди заспалия си електорат, Еманюел Макрон подчерта, че нито една страна на Балканите няма да влезе в съюза, докато блокът не се реформира из основи. 

Затова и единственото място, където Борисов може да е номиниран за Европейска личност, е Сараево. На Изток от Рая.

Така си живуркаме – защото това не може да се нарече живот – ние в алтернативната си реалност.

А сделката ЧЕЗ върви необезпокоявана. И „Инерком България“ вероятно ще успее да осигури обещаните 360 млн. евро, без на никого да е ясен техният произход, след като банките първо отрекоха, а после признаха, че са свързани със сделката…

Всичко е възможно в тази псевдовселена. Така и депутати, които нямат нито компетенциите, нито политическата способност да водят държавата ни напред, занимават народонаселението с нови проектозакони за тютюнопушене, чоплейки унило проблеми, които развитият свят е решил преди десетки години – за да се симулира дейност. 

В тази псевдодържава същите патриоти разпродават крайбрежните ивици, застроявайки кътчета като Синеморец и Резово двойно повече, докато културното наследство на държавата се спасява от частни компании и граждани. 

Елементарни процедури, необходими за адекватно съществуване, са доказано абсурдни – днешният пример с несправедливата формула за изчисляване на сметките за парно е капка в морето. И докато някои са арестувани публично в продължение на часове, то за министър, който е приел мерки в нарушение на директива, които са действали в продължение на десет години, цената е 870 лв. глоба – защото наистина някои свине са по-равни от други. 

Опорните точки и лъжите на управляващите понякога падат. Непосредствено след ударите на Франция, Великобритания и САЩ  в Сирия Каракачанов, Радев и Борисов публично обявиха, че са научили за случилото се не по официална линия, а от нашето разузнаване. Днес Каракачанов публично призна какво всъщност се е случило – съюзниците са ни предупредили директно да изтеглим гражданите си оттам.

А примерите за подражание на българското правителство са ужасяващи. Пореден руски разследващ журналист загива, падайки от терасата си. И по някакво съвпадение той е пореден руски журналист, който е разследвал схемите на Кремъл. Максим Бородин е работил над смъртта на наемниците в Сирия, един от първите писали по темата. Преди смъртта си Бородин е звънял на своите приятели, за да съобщи, че около апартамента му има въоръжени мъже с маски.

И е сигурно, че никой не ни е виновен – защото Румъния се бори и ни задминава, доказвайки, че демократичният процес е възможен и зависи от труда на гражданите. Така президентът отказа да уволни антикорупционер номер едно Лаура Кьовеши, пореден епизод в борбата за върховенство на закона. Тя изпрати близо 1000 души на съд през изминалата година, една трета за злоупотреби с европейски средства.

Защото животът започва там, където има борба за справедливост. Семейството на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция продължава да се бори срещу убиеца в сянка с всички възможни средства. Съпругът на журналистката проговори за пръв път от нейната смърт, като оттогава насам той живее под 24-часово полицейско наблюдение. Той е разделен от синовете си, тъй като е прекалено опасно за тях да бъдат на едно място – но заявява ясно пред медиите, че според него правителството стои зад убийството на жена му, която безмилостно разследваше корупцията по високите етажи на властта. Съпругът на Галиция постави началото на журналистически проект, чиято цел е да доведе докрай разследванията на малтийската журналистка. За този проект ще ви разкажем подробно утре в „Терминал 3“. 

Снимка: Капитал

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.