SHARE

Ивет Лалова се класира за финала на 200 м на олимпийските игри. Лалова финишира за 22,42 сек и завърши втора по време на полуфинала. Българската атлетка постигна най-доброто си време за сезона, като свали 0,10 сек от предишното си постижение. Тя остана на 0,10 сек от личния си рекорд в дисциплината.

Говорейки си за Олимпиадата, днес бразилската полиция арестува ръководителя на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики. Причината за задържането му са подозрения, че той е замесен в нелегална продажба на билети. Бразилските служби предават, че Хики се е опитал да избяга в момента, в който полицията е пристигнала със заповедта за арест. Когато е чул почукването от полицаите се е опитал да избяга през съседна стая. След като е бил арестуван, е заведен да бъде прегледан, защото твърдял, че е болен.

В България се доближихме с още една крачка до издигането на Ген. Румен Радев, за който споразуменията ни с НАТО са като Ньойския договор, за кандидатурата на БСП и АБВ за президент на предстоящите избори. Националният съвет на БСП се събира на закрито заседание днес, за да приеме платформа за президентските избори и официално да издигне кандидата на партията за държавен глава. От състезанието днес се отказаха Михаил Миков и Илиана Йотова, като бившия председател на БСП Миков заяви, че “изборът бил предрешен”. А господата от ляво имат усет за тези неща, все пак в своята столетната история повечето им избори са били предрешени.

Обръщайки поглед към десницата там за президентски избори не се говори. Борисов е казал, че ще обяви своя кандидат на 1-ви септември, а от Реформаторския блок не е ясно дали все още са “блок” (за “Реформаторски” отдавна паднаха всички съмнения). За сметка на това днес лидерът на ДСБ Радан Кънев призова НАТО да охранява сухопътната ни граница с Турция “по реда, по който тази охрана се прилага между Турция и Гърция”. От ДСБ искат също така българското правителство да използва подкрепата на Европейската комисия, за да намери купувач на оборудването за АЕЦ “Белене”, за което страна ни дължи пари на Росатом.

Друга новина от деня е, че след осем години днес най-накрая завърши делото “Батко”, в което бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев беше обвинен за източване на еврофондове за над 38 млн. лв. Днес Върховният касационен съд потвърди оневинителната присъда с аргумента, че Веселин Георгиев не е бил възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му „Биндер“ АД, „Инмат“ ООД и гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти”. Оправдателната присъда на съда е окончателна.

Във Великобритания преждевременните избори за нов лидер на Лейбъристката партия продължават. Днес Оуен Смит, опонента на настоящия лидер Джеръми Корбин, призова за диалог с ДАЕШ. Според него, за да бъде прекратен конфликта в Близкия изток трябва да се търси мирно споразумение с ДАЕШ.

В Русия днес е имало престрелки след като руските специални служби са се опитали да задържат паравоенни дружини в Санкт-Петербург. При опита за задържане, паравоенните са открили огън по руските органи на реда и в резултат поне шестима от паравоенни са починали.

Междувременно, за втори ден продължават критиките от страна на САЩ за това, че Русия използва ирански военни бази, за да извършва бомбардировки над Сирия. От американското правителство се позовават на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява доставките, продажбата и превоза на военни самолети от и за Иран.