SHARE

Днес има множество важни новини, но ще започнем с една стойностна. Списание L’Europeo вече има и онлайн версия, на която може да откриете всички архивни броеве през годините, любимите ви автори и публицистични материали.

Темите и на деня утре ще бъдат забравени, статиите на  L’Europeo ще оставят доста по-траен белег у вас.

Служебното правителство публикува ревизия на предишното правителство на Борисов. От нея разбрахме, че е имало забавяне на срокове и нагласени обществени поръчки в половината министерства, но най-сериозен е проблемът със забавената оценка на изпълнението на старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). „Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия“, заяви служебният премиер Огнян Герджиков при представянето на анализа.

Докладът на служебното правителство беше критикуван по множество направления. На първо място чисто правно “този, който извършва функции по дейностите, НЕ може да осъществява контрол по законосъобразността им”, пише адв. Грета Ганева и допълва, че “публично е демонстриран стандарт на незачитане на правовия ред и установените у нас – поне на хартия – основни принципи на правовата държава”. Целият ѝ коментар за ревизията можете да прочетете тук.

От ГЕРБ коментираха, че не е работа на служебното правителство да извършва подобна проверка, а на Сметната палата, Държавната финансова инспекция и Структурата за одит на евросредствата, това заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ.

От “Нова република” попитаха „Какво скри премиерът Герджиков” в ревизията си. „Стана дума за обществени поръчки, с които има проблеми. Беше скрито обаче кои са хората, които са свързани с тези обществени поръчки. Чухме нещо за монополи и картели, но не и кои са представителите на държавата в монополни и картелни организации. Не чухме нищо и за основното задължение на служебното правителство – подготовката за парламентарните избори и спазването на закона“, каза Трайчо Трайков. „Кръстихме днешната пресконференция „Какво скри премиерът Герджиков“, защото чухме някакви неща, които звучаха като да са излезли от устата на говорителя на прокуратурата, но не и три основни: Румен Овчаров, Делян Пеевски, машинно гласуване”, допълни той.

Междувременно в ново интервю Румен Радев повтори вечната си теза. ”Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и по-скоро вредят на икономиките на Русия и ЕС” – това заявява той в интервю за Euronews, както и изрази надежда Доналд Тръмп и Владимир Путин да се разберат за облекчаване на санкциите срещу Русия.

Разбира се, отново трябва да се повтори, че санкциите срещу Русия не увреждат българската икономика. Повече за това може да прочетете в анализа на Давид Джамбазов “Колко губим от руските санкции”. 

От “Да, България” настояват президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието за КТБ, провело се при държавния глава на 29 юни 2014 г., с парламентарно представените политически сили. Според председателя на движението Христо Иванов това е информация от надделяващ обществен интерес, която би спомогнала за изясняване на обстоятелствата и отговорността на широк кръг лица, свързана с последвалата несъстоятелност на банката.

Днес цялото ръководство на “Пирогов“ бе сменено с протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, предават от лечебното заведение. Директорът на болницата проф. Стоян Миланов е отстранен и за негов приемник е посочен проф. Асен Балтов. Освен Миланов от Съвета на директорите са освободени д-р Константин Димов и д-р Атанас Кацаров.

Имаме и нова предизборна коалиция. „Глас народен” на Светослав Витков се присъедини към Реформаторския блок за съвместно участие на предстоящите парламентарни избори. Коалицията ще се нарича „Реформаторски блок – Глас народен“, а Светослав Витков вероятно ще оглави листата в 25 МИР – София, и така ще влезе в битка с Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Междувременно стана ясно, че подсъдим генерал ще е кандидат от гражданската квота на БСП. Ген. (о.з.) Димитър Шивиков е в листите на столетницата за Пловдив-област, като той е освободен от военна служба заради обвинение от прокуратурата за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева.

Руският контингент на полуостров Крим се превъоръжава. Това стана ясно от изявление на постоянния представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предава Mediapool.

Грушко заяви, че са взети допълнителни мерки за укрепване на руските сили на юг. Москва засилва военното си присъствие в анексираните южни територии в отговор на решението на НАТО да увеличи присъствието си в Черно море.

Междувременно стана ясно, че САЩ и Русия са се договорили да засилят комуникациите помежду си, за да подобрят оперативната безопасност и да намалят риска от „кризи и нежелани инциденти”. Това се казва в съобщение на Пентагона след среща на началниците на генералните щабове на САЩ и Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви увеличаване на присъствието на алианса в региона.

Външните министри на Германия и Франция призоваха Русия да играе по-конструктивна роля в намирането на решение за гражданската война в Сирия на среща в Бон. 

”Вярваме, че Русия може да играе конструктивна роля“, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро в навечерието на сирийските мирни преговори в Женева, които се подновяват следващата седмица.

„Русия трябва да престане да гледа на представителите на сирийската опозиция като на терористи“, допълни той.

Еврокомисията подкрепи Литва в забраната на руска телевизия „РТР Планета” в страната. От комисията подчетават, че правилата на ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза.

Макар че преди са били спирани отделни предавания, забраната на „PTP Планета“ бе първото ограничаване на цяла телевизия в Литва. То бе взето на фона на опасенията на балтийските страни, че Русия се опитва да засили влиянието си в тях с телевизионни предавания, насочени към рускоезичните малцинства.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“ и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.