SHARE

Заместник-министърът на регионалното развитие от квотата на „Обединени патриоти” Павел Тенев подаде оставка заради негова снимка с нацистки поздрав. Това е станало след разговор с вицепремиера и съпредседател на националистическото обединение Валери Симеонов и премиера Бойко Борисов.

„Искам да ви информирам, че подадох оставка като заместник-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност“, каза той на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„Да, може би това не беше правилно, но беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия“, каза още Тенев.

Скандалът допълнително се разрасна, след като вицепремиерът Валери Симеонов защити Танев, като заяви, че той като студент е бил в концентрационния лагер „Бухенвалд“. „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там… Дали някой не може сега да каже: „Подавай оставка и се прибирай на село“.

Премиерът Борисов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще се срещнат в петък, за да обсъдят скандалите в съдебната система. Срещата ще се състои по молба на Панов в сградата на Министерския съвет.

„Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава”, съобщиха от ВКС.

Съобщението идва дни след като Панов призова президента да реагира по скандала около срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Днес Радев коментира, че у него буди недоумение фактът, че председателят на ВКС го призовава да действа в разрез с Конституцията.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева няма да присъства, тъй като „не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт“.

ГЕРБ и „Обединените патриоти” оттеглят подписите си от законопроекта, улесняващ застрояването на българското Черноморие. Проектът предвиждаше удължаване на срока за реализиране на инвестиционни проекти в земи с променен статус с 3 години. Обсъждането му предизвика остра реакция от природозащитниците, включително протест пред Народното събрание. Причина за решението са политически спекулации, а не протестите, заяви Цветан Цветанов.

В края на миналата седмица проектът, внесен от депутати от управляваща коалиция, беше удобрен от ресорната комисия и подготвен за гласуване. Законопроектът трябваше да бъде разгледан на първо четене утре, но е отпаднал от дневния ред.

Върховният административен съд отмени формалното постановление, определящо стойността на минималната работна заплата за тази година на 460лв. Казусът стигна до ВАС след обжалване от четирите работодателски организации.

Причина за обжалването е наспазването на предвидения срок за уведомяване на работодателските организации.

„Неспазването на тези изисквания опорочава процедурата по приемане на подзаконовия нормативен акт, като това нарушение е съществено предвид непроведената съгласувателна процедура, която е задължителна по чл. 3 КТ във връзка с Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество“, аргументират се магистратите.

Държавата ще осигурява неограничен брой ин витро процедури, а не както досега – по три на двойка, обяви премиерът Борисов.

„Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко, 3-4-5-6 (процедури), колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответният инструмент това да се случи”, заяви Борисов.

Финансовият министър Горанов обясни, че вече няма да има фиксирана сума за ин витро процедури, а е прието постановление, с което „на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим”.

Борсата за ток ще преговаря с Румъния за пазарно обединение, след като такова вече е постигнато с Македония, съобщи изпълнителният директор на борсовия оператор Константин Константинов.

Обединението ще е част от бъдещата интеграция на българския пазар на ток с общия европейски електроенергиен пазар. Това ще стане възможно, след като у нас заработи платформата за почасова търговия на електроенергия в рамките на същия ден. Очаква се тестови режим на платформата да стартира в края на септември.

Президентът Тръмп е поискал от директора на ФБР Джеймс Коуми да прекрати разследването на бившия съветник по национална сигурност ген. Майкъл Флин относно връзки с Русия, съобщава The New York Times.

Срещата между Тръмп и Коуми се е състояла през февруари, а директорът на ФБР си е водил записки, които сега се използват като доказателство.

Документирането на молбата на президента дава сигнал, че Тръмп се е опитал да влияе директно на ФБР във връзка с разследването за Русия. Председателят на Комисията по надзора Джейсън Чейфиц (републиканец) призова всички документи, свързани с разговорите между Тръмп и Коуми, да бъдат подробно разгледани, тъй като те биха отговорили на въпроса дали президентът наистина се е опитал да окаже натиск на ФБР.

Македонският президент връчи мандата за съставяне на правителство на Зоран Заев. След месеци на политическа криза и ескалиращо напрежение в страната държавният глава Георги Иванов заяви, че са преодолени всички пречки, които до този момент са го възпрепятствали да се довери на лидера на социалдемократите. Заев гарантира, че ще спазва демократичните принципи и няма да допусне „зависимост от други държави”. Европейската комисия в лицето на Федерика Могерини и на Йоханес Хан приветства решението на президента.

Прокуратурата в Германия разследва директора на „Фолксваген” за пазарни манипулации. Главният изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер е разследван за манипулиране на пазара на акции във връзка със скандала с дизеловите емисии. Бившият главен изпълнитен директор и председателят на надзорния съвет на „Фолксваген” също са разследвани, защото не са информирали акционерите за скандала навреме.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.