SHARE

“Родченков трябва да бъде застрелян за лъжа, както Сталин щеше да направи.” Това заяви главата на Руския олимпийски комитет от 2001 до 2010 Леонид Тягачев пред руска радиостанция. Изказването дойде по повод обвиненията, дошли от Григори Родченков, начело на московската антидопинг асоциация до 2015, че Русия системно дава допинг на спортистите си. „Онези, които са разкрили за допинга, трябва да бъдат екзекутирани.“

Родченков заяви, че агенти на руските служби са подменяли пробите с урина, за да заблудят тестващите. По това време разкритията оставиха петно на репутацията на Русия, която се прибра с 33 медала от зимната олимпиада в Сочи, сред които 13 златни. Две разследвания на Световната антидопинг агенция ще определят дали Русия изобщо ще бъде допусната до състезания на зимните игри в Южна Корея, като наскоро се появиха и данни, че Родченков е дал още доказателства на разследващите за държавната намеса в представянето на спортистите.

 

Извънредни съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е Република България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели.“

Това е становището на Върховния касационен съд, който осъществи намеренията си, като сезира Конституционния съд с искане за обявяване на текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция бяха преместени от Софийския градски съд към специализирания съд, за противоконституционни.

Повече четете в „Съдебни репортажи“. 

Какво е това на снимката? 

„Зимнина за софиянци“. Новата акция на „Група за чист въздух“ раздава чист въздух на софиянци, който с години им е отказван общината, която си затваря очите пред проблемите на София. Повече по темата вече писахме тук. 

Делото срещу Столичнатс община, заведено от гражданските организации, беше прекратено. Именно с тази акция те отбелязаха внасянето на обжалването по решението.

„Срамота е, че българският съд, също и общината, изобщо не защитават обществения интерес, особено що се отнася до качеството на въздуха. Качеството на живота е пряко свързано с качеството на въздуха“, казва Христо Илиев от сдружение „Спаси София“ пред „Дневник“. 

С какво Димитър Главчев беше по-малко ценен за ГЕРБ от хасковлията Делян Добрев? На този въпрос се опитваме да си отговорим днес, след като председателят на НС подаде оставка светкавично след уж разигралия се скандал в парламента. Без да спорим, че постъпката на Димитър Главчев беше недопустима в една демократична държава, продължаваме да гледаме на политическия цирк, разиграващ се през последните дни, именно като на това – забавление за масите. Междувременно ви предлагаме да видите какъв е прочитът на събитията от „Клуб Z“ тук. 

ДСБ, „Да, България“ и „Нова република“ ще обявят в събота съвместния си проект „Български манифест за Европа”, чийто фокус е българското председателство на Европейския съвет. Идеята е партиите да инициират множество срещи с гражданите, „за да решим в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство“. Партньори ще са още ПП „Зелените“, ПП ДЕОС и други организации и граждани.

Първата среща и представянето на екипа на манифеста ще е тази събота в София, четем в „Клуб Z“.

Депутатите от „Воля“ няма да участват в нито едно пленарно заседание на парламента, докато  проф. Иво Христов от БСП, който обяви 80 на сто от българите за дебили, не подаде оставка. Това заяви лидерът на партията Веселин Марешки от парламентарната трибуна. „Воля“ има 11 народни представители. Подробности.

След 10 години членство в ЕС българите са оптимисти, съобщава „Капитал“. Евроскептичните настроения са засенчени от преобладаващата позитивна нагласа.

„От влизането на България в ЕС през 2007 г. досега одобрението за еврочленството се запазва в рамките на 50%, срещу 16% неодобрение и 34% неутрални оценки. През този период най-големи еврооптимисти са по-младите българи, с по-високо образование, активност и мобилност, жителите на София и големите градове, икономически активните и хората с доходи над средното ниво. По-скептични остават възрастните жители на малките населени места, с по-ниско образование, икономически неактивни или заети с неквалифициран труд.“

„С България станахме не само приятели, съюзници станахме след договора“, каза в интервю за Би Ти Ви премиерът на Македония Зоран Заев. Изказванията му бяха по повод договора за добросъседство, който се очаква да бъде ратифициран от Македония до края на годината, четем отново в „Дневник“. Те предават детайли от цялото интервю на премиера Заев, който говори за общата история на двете държави, паметниците, които са стрували 700 млн. евро на Македония, и бъдещето, на което той се надява за страната.

„Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. Това е мотото на Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, в която се включва и България. Между 17 и 24 ноември Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“ ще предлагат безплатни, бързи и анонимни изследвания за трите вирусни заболявания, като особено важно е да се тестват родените в най-рисковата група за последния век, между 1945 и 1965 г.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме защо в една разпадаща се държава властимащите си мерят докладите – просто няма какво друго да премерим. Предоставихме ви за прочит речта на републиканския сенатор Джон Маккейн за Магнитски – едно послание за героите, които не умират. В новата ни рубрика #Будителите ви разказахме за любовта на големия български писател Димитър Димов към Испания, а образът на България в световните медии тази седмица може да видите тук. 

Тежката дума на Доналд Туск: Европа няма да преговаря за споразумение за търговия, докато не се изяснят ирландската граница и „сметката“ за развода, която Британия трябва да плати. Председателят на Европейския съвет заяви, че е нужен незабавен прогрес по отношение на ирландската граница и финансовите разплати между двете страни, или разговорите Брекзит няма да продължат към втората си фаза през декември. „Оценявам британския хумор на г-н Дейвис“, заяви Туск относно коментарите на преговарящия от страна на Великобритания Дейвид Дейвис, че Брюксел трябва да прави повече компромиси. Министър-председателят на Ирландия, който днес беше на среща с представители и на двете страни, обяви, че Британия явно иска от ЕС „отворена връзка“ [когато на един от партньорите му се разреши да има интимни отношения с други хора, но бракът продължава – бел. авт.].

Снимка:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.