SHARE

България все още няма позиция по казуса с „Газпром“, след като Европейската комисия задължи гиганта да предложи конкурентни цени за газ. Възможно е страната ни, която е длъжна да даде позиция, да поиска удължаване на срока – който е зададен до 4 май –  за отговор до Европейската комисия. Toва съобщи правителството след срещата на служебния премиер Огнян Герджиков с представители на политическата коалиция „Нова република“ Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов.

Срещата беше поискана от „Нова република“ заради бездействието на правителството и държавата относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с „Газпром“.

Президентството отхвърли искането на издателството на сатиричния вестник „Прас-прес” да разсекрети стенограма за КТБ, защото ставало въпрос за професионална тайна. Става дума за стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., скоро след поставянето на КТБ под специален надзор, в които са участвали министър-председателят, председателят на Народното събрание, управителят на БНБ и парламентарно представените формации. Президентството отказва да предостави достъп до информация, защото Законът за достъп до обществена информация „допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон… Заявителите посочват, че информацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес. Поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна, и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима“, се казва в писмото.

Решението може да бъде обжалвано в Административен съд, както възнамеряват да направят и редакторите на вестника. „Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление.  На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор.
А измина повече от месец.

„Г-н президент Радев, ще се видим в Административния съд”, коментират от редакцията във фейсбук страницата на „Прас-прес”.

България е първа по макроикономически показатели и последна по социално развитие, сочи доклад на Българската стопанска камара. В изследването България е съпоставена с Румъния, Словакия, Унгария, Македония и Сърбия.

По отношение на макроикономическите критерии България има най-високата оценка – 1. За последните 10 години страната се е изкачила в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум, а износът и вносът са нараснали значително.

В същото време социалните показатели демонстрират тежка ситуация в страната. Публичните разходи за образование са сред най-ниските в ЕС, предвидено е и допълнителното им намаляване. Докладът напомня резултатите от международното проучване PISA – всеки трети ученик показва резултати под критичния праг на постижения по природни науки, а всеки втори български ученик показва изключително ниски резултати по четивна грамотност.

БСП излъчи номинацията си за заместник-председател на парламента – Валери Жаблянов. Парламентарната група на левицата ще се казва „БСП за България” с лидер Корнелия Нинова и говорител – журналистката Елена Йончева.

Утре вечер почитателите на класическа музика ще могат да посетят концерта „Пролетно тайнство” на клавирното дуо Антония Йорданова и Иван Кюркчиев.

С изпълнението си двамата пианисти ще отбележат 10 години концертна дейност в София, представяйки и новия си диск Synergy. Йорданова и Кюркчиев са носители на награди от конкурси в Чигако, Сан Марино, Рим и Париж и са провеждали турнета с Европа, Китай и САЩ.

Организатор на събитието e „Модо България”. Билети се предлагат на касата на зала „България“, където ще се проведе концертът, и на www.modo.bg.

Тереза Мей обяви плановете си за провеждане на предсрочни парламентарни изобри на 8 юни. „Въпреки че страната е обединена, Уестминстър не е”, заяви Мей. Сега е точният момент за провеждането на избори – когато правителството може да консолидира целия евроскептичен вот.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин подкрепя решението за провеждане на избори.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.