SHARE

Елица Янкова донесе първият медал за България от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. 21 годишната състезателка по борба спечели бронз в категория свободен стил до 48 кг.

Два независими източника са потвърдили пред EurActiv, че Съединените щати са започнали да прехвърлят ядрения си арсенал от Турция в Румъния. Причината са влошилите се отношения между Вашингтон и Анкара.Според един от източниците трансферът е голямо техническо и полититическо предизвикателство. “Не е лесно да бъдат преместени повече от 20 ракети”, заявява анонимният източник на EurActiv. Цялата новина можете да намерите тук.

Пресконференция дадоха и от БСП, за да поискат стрес-тестове на Министерство на образованието и науката, по примера на тези, които се правят на банките. „Кунева не разбира проблемите на образованието и науката и това министерство трябва да бъде поставено на стрес- тест“, обяви Светла Бъчварова от БСП, а бившият просветен министър Анелия Клисарова коментира, че не смята, че Кунева не е знаела.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ „Белене“, съобщи БТА. В края на месеца в България ще дойде работната група от представители на „Росатом“, като експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006 – 2008 година, каза Петкова. Министърът изреди и възможните варианти. Единият е да бъде продадено оборудването на трета страна, но в този случай се очаква цената да е по-ниска, отколкото България предстои да плаща. Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите на Петкова има вече индикации за подобен интерес.

9 са загиналите и поне 219 ранените през последното денонощие в Югоизточна Турция, след като две коли бомби се взривиха в различни градове в района. Първата бомба избухна пред полицейски участък в град Ван, часове по-късно бомба избухна и в град Елазиг. Турските власти обвиняват кюрдската групировка ПКК.

Специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан да Мистура заяви, че в последния месец нито една автоколона с хуманитарна помощ не е достигнала до обсадените райони в страната. Той се обърна към воюващите сили да бъде осигурено 48 часово примирие в зоната на Алепо, за да се осъществят хуманитарните доставки. Ожесточените боеве в района не стихват. Последните часове снимка на сирийско дете, ранено от бомардировки на руски и официалните сирийски сили в Алепо, обиколи медиите и виртуалното пространство, като за пореден път показа лицето на войната, унищожаваща Сирия (снимката на този бюлетин).

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Медиапул, BBC, Ройтерс