SHARE

Въпреки всички доказателства за атаката над Скрипал премиерът Бойко Борисов заяви, попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая „Скрипал“, че „към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси“.

Напомняме, че вече знаем:

Имената, чиновете и биографията на извършителите – офицери на руското ГРУ.

Имаме видеоматериал как те двамата отиват до жилищното място на сем. Скрипал в деня на химическата атака.

Провеждане на независимо разследване, потвърждаващо заключенията на британските власти, че става въпрос за употреба на “Новичок” – руско химическо оръжие.

Какви повече доказателства са нужни на българските власти, за да осъдят атаката и да отзоват дипломати по същия начин, както това направиха над 20 съюзника на Британия в НАТО и ЕС?

Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме. Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.

При нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други. Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия – газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха. Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби, и работим в пълна координация с евроатлантическите служби, посочи Борисов.

Продължава напрежението около столичните ремонти

Ремонтите на столичната инфраструктура отново фокусираха върху себе си внимание, след като в четвъртък стана известно, че общината сменя на пожар и ремонтната компания на бул. „Константин Величков“. Сегашният изпълнител – обединение „Амфисия“ с водещ партньор „Нови технологии на България“ АД, ще бъде отстранен и глобен заради некачествени материали. Заменя го общинската „Софинвест“. Новината съобщи зам.-кметът Евгени Крусев. Ден по-рано Крусев бе принуден да дава пояснения по сигнала на неправителствената организация „Спаси София“, че при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, който вече бе повод за протести заради скандално некачествена работа, е била извършена смяна на материала, който се полага под релсовия път за изолация на вибрациите. Един от конкурентите в търга през 2017 г. е бил отстранен именно защото е кандидатствал с материалите, които сега се използват, заявиха от организацията.

Това е поредният повод за напрежение около ремонтите в София, след като преди три дни „Джи Пи груп“ се отказаха от втора голяма обществена поръчка – ремонта на трасето на трамвай №5. Това стана след нареждането на премиера Бойко Борисов фирмата да не бъде допускана до търгове заради скандалите около предишни поръчки. Публичното недоволство не изглежда да намалява, така че е възможно скоро да има нови епизоди от този сериал.

Предполагаеми записи от смъртта на Хашоги разкриват ужасяващи подробности

Все повече подробности излизат за изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, известен като критик на саудитските лидери. Той за последно е видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, където турските власти твърдят, че е убит. Източници, близки до разследването, твърдят, че разполагат с аудиодоказателства за мъченията и убийството му в помещенията на самото консулство. Публикации в турските медии дават ужасяващи подробности за последните му минути, включително викове. Турски вестник твърди, че гласът на консула Мохамед ал Отайби се чува в предполагаемия запис. Той казвал: „Ако искаш да живееш, мълчи!“ и „Направете това навън. Ще ме вкарате в беля“.

Историята е важна не само заради възможността саудитската държава хладнокръвно и жестоко да е убила свой критик на територията на Турция. От нея може да има и съвсем конкретни икономически и политически последствия. В отговор на засилващите се международни призиви за санкции срещу Саудитска Арабия Рияд предупреди, че може да вдигне цените на петрола до 200 долара за барел. Освен това под заплаха са договори с американски отбранителни компании за десетки милиарди долари, ако САЩ се включат остро в хора от критики. Засега Тръмп се държи меко, но за това е възможно да плати вътрешнополитическа цена.

КЗК за втори път отряза „Инерком“

Комисията за защита на конкуренцията отказа да образува производство по подаденото на 21 септември от „Инерком България“ ново уведомление за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Мотивите са, че вече веднъж е била сезирана за тази сделка и решението ѝ за отказ се обжалва в съда. Това означава, че развитие по казуса може да има най-рано на 14 май 2019 г., за когато е насочено делото пред ВАС. CEZ обаче могат да сезират Брюксел или да заведат ново арбитражно дело срещу България заради действията на българските власти.

Парламентарната бюджетна комисия одобри споразумението за прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране, което е още една крачка от плана за влизане в Банковия съюз и ЕRM II. Зад документа, подписан в Брюксел на 21 май 2014 г., стои изискването, след като стане част от Банковия съюз, България да преведе в Единния фонд натрупаното в националния Фонд за преструктуриране на банките (410 млн. лв. към юни), както и бъдещите вноски на кредитните институции. За 2018 г. вноската им в националния фонд е определена на почти 122 млн. лв.

От началото на ноември таксата при сключване на сделки на платформата „Централизиран пазар за двустранни договори“ на енергийната борса ще бъде намалена три пъти – от 0.03 лв./мВтч на 0.01 лв./мВтч. Това се прави заради увеличената над планираните нива на ликвидност, след като от 1 юли електроенергията от ВЕИ с мощност 4 и повече мегавата започна да се продава на борсата. Промяната ще стимулира търговията на този пазарен сегмент, тъй като пряко намалява разходите за участие.

Министерството на правосъдието предлага 20-процентно увеличение на тавана на адвокатските възнаграждения за служебните защитници, без да се променя сегашният минимум. В някои случаи възнаграждението скача двойно и тройно. Сегашните размери на възнагражденията на служебните защитници не са променяни от приемането на Наредбата за правната помощ през 2006 г.

Варненският административен съд отхвърли като недопустима жалбата на двама общински съветници срещу решението на местния общински съвет да изкупи празния парцел в центъра на града, известен като „дупката“, на Георги Гергов. Право да оспорват решението има областният управител, кметът и прокуратурата, както и граждани, чиито права са пряко засегнати от съответния акт, казва съдът. Такова право нямат общинските съветници, дори ако са гласували против решението.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.