SHARE

52 089 зрелостници се явиха на матура по български език и литература днес. Те трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе по произведението „Гераците“ на Елин Пелин. Изпитът премина при безпрецедентни мерки за сигурност, целящи да ограничат максимално възможността за преписване.

Как са се справили учениците ще разберат до 10 юни, а днес видяхме резултатите от един друг изпит – в парламента депутатите трябваше да решат дали да приемат или да отхвърлят ветото на Президента Росен Плевнелиев върху поправките на изборния кодекс. Скандалните промени предизвикаха вълна от протести на българите, живеещи в чужбина, безброй совалки между управляващите в коалицията, родиха няколко декларации и заплахи за оттегляне на подкрепа към кабинета от страна на Патриотичен фронт, и индиректно предизвикаха оттеглянето на АБВ от властта, след като те не бяха поканени на разговори по темата миналата седмица.

Още вчера Цветан Цветанов намекна, че ветото ще бъде отхвърлено и ще се търси вариант да бъдат внесени нови промени след това. Очаквано дебатите преминаха под знака на взаимни обвинения в конспирации, популизъм, опити за остроумие и липса на истински диалог. Със 135 гласа „за“ /ГЕРБ, 12 от РБ, ПФ, БДЦ и „Атака“/, 27 „против“ /ДПС, 3 депутати от РБ и независими/ и 3 „въздържал се“ депутатите подкрепиха текстовете, върнати от Плевнелиев за преразглеждане и препотвърдиха спорните промени. От БСП и АБВ решиха да не участват в гласуването и заеха удобната позиция на наблюдатели. След днешното гласуване депутатите не взеха своя изпит по отговорност към всички български граждани. Каквито и идеи да имат оттук нататък това беше ясен знак, че партийните интереси стоят над националните – очевидно това се нарича „стабилност“ според речника на съвремените български политици.

Бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин беше освободен като депутат по негово желание, макар той да имаше правото да се върне на работа в парламента, след като ненадейно подаде оставка миналата седмица. Дебатите около назначаването на новият министър се превърнаха в спор между АБВ и БСП кой е по-социален и се наложи Цецка Цачева да укротява страстите между двете партии. В крайна сметка нов министър на труда и социалната политика имаме и това е Зорница Русинова. Досега тя беше заместник на министър Калфин и беше номинирана за поста лично от премиера Борисов. Като мотив той изтъкна нейния дълъг стаж в министерството. След като бе избрана, министър Русинова обяви трите ключови думи, от който ще се ръководи в работата си – „диалогичност, активност и съпричастност“.

От днес в продължение на три дни ще заседава Светия синод, който трябва да реши дали да отстрани архимандрит Дионисий, който поръча зарята на Великден. По стара традиция божиите служители и миряните са разделени в мнението си и днес пред Синодалната палата можеха да се видят миряни в негова подкрепа и такива, които осъждат архимандрита. Едните се събраха на молитвено бдение и носеха хоругви и плакат „За чиста и свята църква“, а привържениците на Дионисий бяха с плакати – „Паството си пази пастора“ и „Ние тачим отец Дионисий“. Патриарх Неофит беше лаконичен и изрази увереност, че Синодът ще вземе най-доброто решение.

Неочаквана подкрепа за Дилма Русев дойде от… червения килим в Кан. Екипът на бразилския филм „Водолей“ излезе с плакати „Бразилия вече не е демокрация“ и по този начин изрази своята подкрепа към бившият вече президент на страната. „Спрете държавния преврат“, скандираха актьорите и екипът на филма, докато преминаваха по червения килим пред Фестивалния дворец, а Дилма Русев благодари за подкрепата в Twitter.

Иракската армия отвоюва държания от ДАЕШ западен град Рутба, съобщи иракският министър-председател Хайдар Абади пред иракските медии днес. Победата в отдалечения град в сунитската провинция Анбар е само ден, след като най-малко 69 души бяха убити при взривове в Багдад. Победата е резултат от усилият ана армията, която бед подкрепена от племената и въздушни удари, реализирани отводената то САЩ коалиция. Рутба е особено важна зона за ДАЕШ при провеждането на терористични операции на север и на изток. Градът, който е  на  главния път  за Йордания, бе овладян от ДАЕШ преди  2 години и беше използван  от терористичната групировка като разпределителен център на бойци и доставки към по-важните крепости на терористите в Ирак. Специалистите отбелязват, че в резултат на увеличения военен натиск ДАЕШ все по-често използват взривни устройства в граждански зони, като през последната седмица при взривове са загинали над 200 цивилни.

Френски полицаи се събраха на демонстрации в над 60 града във Франция, за да протестират срещу сблъсъците с противниците на трудовата реформа, предаде Асошиейтед прес. Президентът Франсоа Оланд съобщи, че над 350 полицаи са били ранени през последните седмици при сблъсъци с демонстранти. Наред с протеста на полицаите в Париж, който беше организиран на Площада на Републиката, имаше и неразрешен от властите контрапротест, който полицаите разпръснаха, използвайки сълзотворен газ, а близо до Площада на Републиката беше запален полицейски автомобил, в който е имало двама полицаи, които са успели да се измъкнат невредими.