SHARE

Президентът Росен Пленелиев е на работно посещение в Ню Йорк, където участва в 71-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. В Ню Йорк Плевнелиев призова българите, живеещи в САЩ, да гласуват на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на България, като посочи, че „за да служи на българите, където и да са те по света, е добре да получи гласа на сънародниците зад граница“. Държавният глава изрази надежда още всеки кандидат за „Дондуков“ 2 да „излезе и да каже как смята да помогне на страната ни да върви напред“. За своя мандат той отчете като изпълнен един от основните си ангажименти – да не изпраща посланици на България зад граница, които са били сътрудници на комунистическите тайни служби.

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това заяви пред „Дневник“ говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова. Тя уточни, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни, е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията. Според Цветан Василев Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси под формата на дялове от собствеността при приватизацията на „Булгартабак“. Това е било обещано. Две-три лихтенщайнски кантори държали истината, „Водстрой“ е пощенска кутия за кражби, а Борисов и Пеевски са обвързани и зависими. В петък президентът Росен Плевнелиев призова думите на Василев да бъдат проверени: “Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина“. Въпреки че за първи път Василев изнася по-конкретни данни около фалита на КТБ и участието на депутати и политици в корупционни схеми, думите му ще останат без последствия и проверка от страна на прокуратурата. От ДСБ разпространиха декларация, в която заявяват, че „няма да се откаже от борбата за разкриване на истината за ограбването на парите на вложителите в КТБ, кражбата на БТК от близки на властта в България и руските тайни служби субекти, загубата на милиарди в корупционния проект АЕЦ „Белене“ и държавно контролираните канали за трафик на хора през българската граница“. От партията поискаха и оттегляне на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

 В Харманли ще бъдат обособени по-малки бежански центрове от затворен тип, така че „броят на хората, които свободно циркулират, да бъде намален“, обяви  зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на кръгла маса за бежанската криза, организирана от КНСБ. Това, което предприемаме за ограничаваме на рисковете от държанието на мигрантите, е, че разширяваме домовете на миграция. Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип“, заяви Гунев. На кръглата маса днес изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова призова да се помисли много добре за целия пограничен район, за да бъдат избегнати граждански ксенофобски инициативи. Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти. „Имаме двойни стандарти по отношения на издържането на мигрантите и възрастните хора. Те разделят обществото. Създават страховете, които всеки таи в себе си тук, в залата, но не искаме да ги кажем открито. Аз съм притеснена от това, че нашият министър-председател е притеснен. На мен това ми говори нещо“, каза Такева.

От днес започна регистрация на кандидат- президентите в ЦИК. Своите документи внесоха Румен Радев и Илияна Йотова, Татяна Дончева и Минчо Спасов, Веселин Марешки и Петър Петров, Митьо Пищова и Радо Шишарката. Повечето кандидати заявиха амбиции да се борят със статуквото, а Митьо Пищова обеща кебапчета.

Очаквано партията на Владимир Путин „Единна Русия“ спечели парламентарните избори в Руската федерация. Избирателната активност беше слаба, като не достигна 50%. Опозицията се оплака от нарушения в изборния процес. У нас изборите в Русия предизвикаха скандал след изказване на един от кандидат-депутатите от партията на Путин. Кандидат-депутатът Толстой от управляващата партия казва за България: „Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината, край морето, вече купихме”. Министерският съвет да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия“ извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой. Това поискаха от „Протестна мрежа“.

Полицията в Ню Йорк подозира 28-годишен американец с афганистански произход за отговорен за взрива в неделя, при който пострадаха 29 души. Името на мъжа е Ахмад Хан Рахами. Полицията разпространи негова снимка и обяви, че е „въоръжен и опасен“.

 

SHARE