SHARE

Европейският парламент поиска визите за граждани на САЩ да бъдат върнати. Като причина се изтъква фактът, че САЩ не позволяват безвизов достъп за пет държави – членки на съюза, сред които и България. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави – членки на ЕС. През април 2014 г. Европейската комисия беше уведомена, че пет държави не изпълняват своите задължения спрямо ЕС по отношение на реципрочността на безвизовото пътуване. Това са Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ. Австралия, Бруней и Япония вече отмениха визите за всички граждани на ЕС, а Канада ще направи това през декември тази година.

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че българският еврокомисар ще бъде жена. Още преди дни Герджиков заяви, че служебното правителство има готовност да излъчи еврокомисар, макар президентът Румен Радев да каза, че предпочита еврокомисарят да се излъчи от редовно правителство. Герджиков коментира и представената от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер Бяла книга с няколко варианта за развитие на Европа. Според него в Бялата книга не става дума за Европа на две скорости и тепърва ще има преговори по идеите в нея. Изрази мнение, че ЕС трябва да върви към федерализация, за да може да се противопостави на големите икономики в света като САЩ, Китай и Индия.

Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ остане втора политическа сила на предсрочния вот на 26 март партията няма да прави опити за съставяне на правителство, дори ако спечелилата политическа сила не успее да направи кабинет. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в четвъртък пред Нова телевизия.

“Винаги съм твърдял, че председателят на партията, победила на избори, трябва да бъде и премиер. Ако ГЕРБ сме втори на изборите, излизаме в опозиция“, заяви бившия премиер.

Елена Поптодорова е подала оставка от поста си в еврейската неправителствена организация Global Jewish Advocacy, след като беше арестувана за кражба от магазин на летището във Варшава. Елена Поптодорова обясни, че става въпрос за недоразумение, но случаят остави много въпросителни и разклати репутацията на бившия ни посланик в САЩ.

Европарламентът свали имунитета на Марин льо Пен. Кандидатът за президент на Франция е разследвана в родината си заради снимки на жертви на екзекуции на „Ислямска държава“. Във Франция „публикуването на снимки на насилие“ при определени условия носи наказание от 3 години затвор и глоба от 75 000 евро. Според Льо Пен това е политическа намеса в кампанията ѝ. Тя призова да бъдат замразени всички действия на магистрати срещу кандидати, докато не премине балотажът на 7 май.

Нов скандал заплашва да обърка администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. „Вашингтон пост“ твърди, че Джеф Сешънс, министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, е имал две срещи с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк през 2016 г., но е премълчал за тях на изслушванията в Сената за неговата кандидатура. „Вашингтон пост“ не съобщава дали знае какво е било съдържанието на разговорите с посланика. В сряда през нощта министърът разпространи специално изявление, в което казва, че „никога не съм се срещал с никакви официални руски лица за обсъждане въпроси от предизборната кампания, нямам идея за какво ме обвиняват, това е фалшива новина“.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“ и „Медиапул“

На снимката: Председателят на Европейския парламент Антионио Тайани; фотограф: AP/Jean-Francois Badias