SHARE

 

Честваме Христо Ботев и падналите за свободата на България. Преди 140 години, само на 28 години, смъртта си среща гениалният поет и национален герой Христо Ботев. Заедно с други четници Ботев преминава р. Дунав, акостират с превзетия преди това кораб „Радецки“ до село Козлодуй и продължават към Враца. Преминават през селата Борован и Бутан, но не срещат подкрепа от населението и никой не се присъединява към четата. След сражение в местността Вола, Ботев е застрелян. Все още продължават споровете при какви обстоятелства загива най-гениалният български поет. На днешния ден отдаваме почитта си към всички герои отдали живота си на борбата за свобода.

Сн. Anastasia Prosenikova
Сн. Anastasia Prosenikova

 

Историческо решение! След разгорещени дебати парламентът прие искането на правителството за закупуването на нови бойни самолети, два патрулни кораба и договори за осигуряване на летателна годност на старите МиГ- 29. Около 4 млрд лева ще струва модернизацията на армията. Със „за“ гласуваха ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ, БДЦ, ДПС, против бяха БСП и „Атака“. Аргументите „против“ бяха, че сумата е голяма и има възможност сключването на договорите да бъде засегнато от корупционни схеми. От своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев заяви: „25 години се бави обновяването на техниката. Армията се задъхва от старо съветско въоръжение и има нужда от ново начало“ .Въпреки, че от БСП гласуваха против, бившият техен военен министър Ангел Найденов обяви, че ще подкрепи предложенията. Достойна постъпка! Бившият шеф на генералния щаб и депутат от АБВ Михо Михов също се обяви за модернизацията и подкрепи плановете на правителството. Браво!

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева се среща с представители на студентските съвети. Стана ясно, че стипендиите за следващата академична година ще бъдат увеличени с 20 % и ще отпадне критерият „доход“, като ще се гледа само средният успех на студентите.

„Срещата на върха на НАТО във Варшава ще бъде посветена на заплахата от изток и юг“, обяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин.

Германия призна геноцида над арменците през 1915 година.  Между 800 хил. и 1.5 млн. арменци загиват при прогонването от родните им места в пределите на Османската империя. Геноцидът над арменците е признат от 29 държави, но Турция не признава убийствата на арменците за етническо прочистване. След гласуването в Бундестага, Турция обяви, че ще изтегли посланика си от Берлин. Според Анкара „расистко лоби“ е повлияло на решението на германския парламент. „Резолюцията, приета от германския парламент, сериозно ще засегне отношенията между Германия и Турция“, заяви Ердоган.

Във Виена се провежда среща на Организацията на страните износителки на петрол. Страните не се споразумяха за ограничение на добива и петролът на световните пазари отново тръгна надолу.

Заглавна Снимка: Anastasia Prosenikova