SHARE

Тих откъм новини бе днешният ден. 

Президентът може да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

В следващите дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви дали ще върне създалите обществено недоволство промени в Изборния кодекс в Народното събрание за ново разглеждане. Днес в Копривщица той заяви, че се е консултирал с експерти по отношение спорните поправки и увери че гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут. Трябва да дадем шанс на всеки с гласа си да може да променя Родината си“, подчерта държавният глава.

По повод провеждането на референдумите заедно с национални избори, Плевнелиев заяви, че „Няма нищо по-добро от това да комбинираме национални избори с референдуми, като питаме гражданите по съществени въпроси – как искаме да обогатим демокрацията ни, да направим държавността да работи в интерес на гражданите, по-ефективна, по-прозрачна и по-прогнозируема.

Президентът бе в Копривщица в рамките на честванията на 140-тата годишнина от Априлското въстание.

Венецианската комисия вижда пречки за провеждането на съдебната реформа

Председателят на Венецианската комисия Джани Букикио заяви в интервю за „Дневник“, че в България съществува желание за съдебна реформа, но „все още са налице пречки и са необходими дълготрайни усилия“. Букикио взе участие в конференция в София, организирана от Министерството на правосъдието съвместно със Съвета на Европа (СЕ) за независимостта на съдебната система и върховенството на закона в края на април.

Венецианската комисия е орган на Съвета на Европа следящ за спазването на принципите на демократичност, върховенство на закона и разделение на властите в законодателствата на държавите в Европа. По-рано тази година, мнението на Венецианската комисия изигра решаваща роля в осъждането на конституционните промени в Полша по отношение на свободата на медиите и Конституционния съд от страна на Европейската комисия.

Българите в чужбина ще получават свидетелство за съдимост за час

Министерство на правосъдието съобщи, че от днес ще издава свидетелства за съдимост на българите в чужбина в рамките на един час след подаване на заявление в българските консулства. Чрез електронен подпис гражданите могат през интернет да заявят, платят и получат електронно свидетелство от всяка точка на света. В противен случай, ако нямат електронен подпис, те ще могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в консулската служба. Досега процедурата за издаване е траела месец.

Сценарията за честването на Великден е предложен от Синода и одобрен от Дирекция „Вероизповедания“ към МС.

В нощта на Възкресение събралото се по традиция пред най-големия български храм множество бе неприятно изненадано от „Тих, бял Дунав“, изпълнен тържествено от гвардейския оркестър в светлия час 00.00, съпровождан от заря, които дори прекъснаха богослужението, отслужвано в този момент от патриарх Неофит.

Преди Втората световна война в честването на Великден са участвали гвардейци – това се оказва основният мотив, с който Българската патриаршия e поискала участието на Гвардейската рота и оркестър научи Терминал 3. Представители на духовенството и миряни реагираха негативно на неуместното събитие. За повече информация прочетете статията “Пази, Боже, от заря на Възкресение…“

Роумингът на територията на ЕС става по-евтин

От 1 май 2016  телефонните разговори, в държава-членка на ЕС, ще имат максимално оскъпяване от 0,05 евро за минута. Допълнителната такса за изпратен SMS ще е до 0,02 евро, а при използване на мобилен интернет до 0,05 евро на мегабайт изтеглени данни (без ДДС). Важно е да се отбележи, че максималната цена за мобилен интернет се определя за МВ, но таксуването е за КВ.

Също така максималното оскъпяване не важи при сключването на договор за специална услуга или пакет. Затова е препоръчително преди да пътувате в ЕС да се консултирате с Вашия мобилен оператор за условията по договора Ви.

С това се дава началото на преходния период за цялостно отпадане на роуминга в Европейския съюз. От 15 юни 2017 г. няма да има никакви допълнителни такси за роуминг и всички телекомуникационни услуги ще се таксуват като национални разговори, ако временно използвате телефона си в страна от ЕС.

„Грийнпийс“ публикува предполагаеми чернови на договора за свободна търговия между САЩ и ЕС

Природозащитната организация „Грийнпийс“ публикува днес 248 страници поверителни документи по договаряното Трансатлантическото парньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ). Според организацията черновите показват, че САЩ оказва натиск на Европейския съюз да занижи стандартните си по отношение на околната среда и общественото здраве.

Европейският комисар по търговия Сесилия Малстрьом отрече обвиненията и заяви: „просто не се занимавам със занижаването на стандарти“. В интерес на преговорния процес черновите по ТПТИ са поверителни, каквато е обичайната практика при сключване на търговски споразумения до изготвянето на окончателния вариант. Изтеклите документи по никакъв начин не индикират, че занижаването на стандарти ще присъства в окончателния вариант на споразумението. Игнацио Берчеро, водещ преговорите от страна на ЕС, заяви, че изтеклите документи за „изцяло погрешни“ и „по никакъв начин не отразяват преговорния процес.“