SHARE

Имаме нов „инвеститор“ в АЕЦ „Белене“ и вече традиционно  всичко изглежда доста съмнително.

Теменужка Петкова обяви, че има нов потенциален инвеститор в атомната електроцентрала – „Корейската хидро-атомна енергийна корпорация“ (KHNP), но този интерес изглежда доста пресилен, съобщава“ Капитал“.

На самата среща обаче представител на KHNP нямаше. Според програмата й в нея са участвали ръководители от Korea South-East Power Co. – друго дъщерно дружество на държавната Корейска електроенергийна корпорация. То обаче не е фокусирано в атомната енергетика, а във възобновяемата такава.

Източници на „Капитал“ посочиха, че интерес от KHNP е имало, но е изключително съмнително дружеството да участва като основен акционер в проект за изграждане на нова атомна централа в чужда държава. Това оставя варианта да мисли за миноритарно участие. Източниците обаче посочиха, че корейската страна е чакала подробности за параметрите на проекта – нещо, което все още предстои и явно не се е случило досега

Европейските борси се оцветиха в червено, като последваха спада на американските от понеделник вечерта. В Европа най-тежко приключва денят в Германия, където индексът DAX губи над 1.5% от стойността си, следван от CAC във Франция с понижение от 1.2%. В САЩ сесията започна в подобно настроение, като Dow Jones даде началото на деня с понижение от 1.6%. S&P 500, другият голям индекс на Уолстрийт, отбелязва понижение от 1.4%, а високотехнологичният Naasdaq губи 1.7% от стойността си. Петролният пазар също е на негативна територия, като брентът и американският лек петрол са поевтинели с над 4% през деня.

„Патриотите“ не успяват да се разберат за празното вицепремиерско място, възможно е Борисов да реши

И във вторник лидерите на „Обединените патриоти“ не успяха да се разберат за овакантеното вицепремиерско място след оставката на Валери Симеонов. Резултат не даде проведената при премиера Борисов среща сутринта, новина засега няма и от коалиционния съвет на трите „патриотични“ партии, който продължава до късно. Според източници на „Капитал“ единственото предложение на Симеонов за негов наследник е Марияна Николова, досегашен началник на кабинета му, и той държи на него. То обаче не се харесва нито сред останалите „патриоти“, нито сред ГЕРБ. Николова е юрист по образование и има само експертен опит в държавната администрация, преди да оглави кабинета на Симеонов.

Под 35% от българите са склонни да се доверят на управляващите, докато над половината имат доверие в институциите на ЕС според изследването Public Opinion in the EU на „Евробарометър“. То е проведено през септември т.г., като в него са участвали близо 62 хил. граждани от всички региони в 28-те страни – членки на ЕС.

Mинистрите на финансите на Франция и Германия поискаха общ бюджет на еврозоната до 2021 г. по време на среща на финансовите министри в Еврогрупата в Брюксел. Идеята е бюджетът да поема икономически шокове и принос в него да имат само страните от еврозоната. Някои държави обаче все още не са убедени в идеята.

Трима души станаха жертва на стрелба в болница в Чикаго. Според очевидци въоръжен мъж е застрелял жена на паркинг пред болницата, след което влязъл в болницата и започнал да стреля произволно, убивайки лекар и полицай. Стрелецът е бил ликвидиран в престрелка с полицията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.