SHARE

Президентът Румен Радев твърди, че държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един.

„Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова, а самата ограда е едноредна“, заяви Радев за проекта, чиято цена вече надминава 170 млн. лева,

Радев не даде подробности за нарушенията, нито дали става дума за определени участъци. Не стана ясно и откъде е информацията, нито дали е сезирал прокуратурата за установените нарушения.

Временният директор на “Пирогов“ Асен Балтов спечели конкурса да оглави болницата за постоянно. На 17 февруари служебният здравен министър Илко Семерджиев уволни цялото ръководство на болницата начело с директора проф. Стоян Миланов заради големите дългове на заведението и лошата управа. На Миланов беше дадена възможност да остане в борда на директорите, но той отказа.

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) откри учредената от него фондация „Решения за бъдещето“, която ще се фокусира върху „мир, образование и иновации”. Пред журналисти бившият държавен глава заяви, че вижда три грешки в действията на Румен Радев – разделението на българите по това къде живеят, липсата на реакции за руското влияние в България и прекомерния натиск върху служебния кабинет.

Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година”, заявява той.

Българската агенция по безопасност на храните е конфискувала над 1100 килограма хранителни продукти по време на инспекциите около великденските празници. В това число близо 980 килограма храни от животински произход – агнешко месо, агнешки глави, субпродукти и млечни продукти, които са били без здравна и идентификационна маркировка.

Най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен – 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. Инспекторите са затворили и 2 обекта.

Сръбски митничари заловиха голямо количество оръжие и боеприпаси в камион, преминал транзитно през България, съобщи БНР. Превозното средство е било спряно за проверка на граничния пункт Градина. Намерени са 80 цеви за въздушни пушки, 80 приклада, 10 газови пистолета и над 4000 патрона.

КНСБ е против предлагания вариант за увеличение на пенсиите на управляващата коалиция.

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ се договориха минималната пенсия да бъде увеличена от 165 на 200 лева на две стъпки до края на годината, но без със същия темп на нарастване да бъдат индексирани и останалите пенсии.

КНСБ смята, че единственият смислен начин за увеличение на пенсиите е чрез увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено, но от синдиката предлагат годишната стъпка да е по-голяма, за да растат по-бързо пенсиите, съобщава “Медиапул”.

България обмисля да кандидатства съвместно с Румъния за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Шансовете на страната ни ще бъдат малки, ако се явим отделно, заяви служебният премиер Огнян Герджиков.

В момента седалището на агенцията се намира във Великобритания и след нейното напускане седалището ще бъде преместено в друга страна. В Европейската агенция по лекарствата работят около 500 души и за страна домакин са кандидатствали 26 членките на ЕС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов й се обадил да поиска вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева да остане на поста си и да продължи да отговаря за европредседателството. Нинова обаче отговорила отрицателно, като призна, че Златева е кадър на БСП и по думите й това е единственото участие на социалистите в служебното правителство.

В Украйна бяха задържани бивш депутат и висш ръководител на държавна енергийна компания във връзка с разследване за присвояване на 17,3 милиона долара чрез продажба на уранов концентрат по завишени цени, съобщават властите в страната.

От Киев подозират, че бившият депутат Микола Мартиненко се е облагодетелствал чрез регистрирана в Австрия фирма от продажбата на уран на държавна инсталация за обогатяването му. Другият задържан – Серхий Перелома, заместник-директор на държавната „Нафтогаз“ – е заподозрян като посредник в сделката.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Медиапул” и Ройтерс. 

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.