SHARE

Как реагираха управляващите на речта на „опозиционера“ Ахмед Доган?

„За пореден път Ахмед Доган залага повече на стабилността на държавата, а не на тесните политически интереси. Това, което ние разчитаме, е, че днес държавата не се нуждае от предсрочни избори.“ Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в петък пред Нова телевизия новогодишното слово на почетния председател на ДПС „пред елита на ДПС“ (според съобщението на партийния сайт), в което Доган настоява за програмно правителство, подкрепяно от всички партии в НС вместо предсрочни избори.

Цветанов не се съгласи с тезата за програмно правителство, защото и сега си имало стабилно мнозинство между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Отбеляза обаче, че при много пъти в парламента е постиган консенсус с опозицията.

Още по темата. 

 

 

Правителството ще предложи на Народното събрание да бъдат купени от САЩ нови изтребители F-16 – блок 72 „Вайпър“ (Viper), които се произвеждат от американската компания “Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).

Освен това кабинетът ще предложи на парламента възможност бъдещият договор „да се отклони“ от досегашните задължителни изисквания на българската страна, като така на практика условията ще бъдат променени в хода на проекта.

Още по темата. 

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които от 8 месеца са арестувани по обвинение в подкуп, трябва да излязат от ареста на 22 декември по обяд. Заедно с тях ще бъде пуснат и соченият за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

Тримата ще бъдат под домашен арест, тъй като прокуратурата е оттеглила искането си освобождаването им да бъде спряно, заявиха адвокати по делото. Не е ясно с какви мотиви държавното обвинение се е отказало от последователните си искания за оставането на двете жени в килията. Въпреки това обаче пред освобождаването им може да се появи друга пречка – липсата на електронни гривни, с които да бъдат следени

Още по темата. 

Договореният между ГЕРБ и ДПС нов ред за финансиране на вероизповеданията стана пореден повод за скандал в управляващата коалиция. Разпоредбите, които значително ще увеличат средствата от държавния бюджет за православната църква и мюфтийството, минаха набързо през парламента основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От „Обединените патриоти“ (ОП) обаче определиха закона като „подмолен, лош и антибългарски“, тъй като според тях не се решава основният проблем – финансирането на мюсюлманското вероизповедание от Турция и други държави, като в същото време парите на Българската православна църква (БПЦ) ще са относително по-малко от тези за мюфтийството.

Съгласно промените бюджетните средства за БПЦ могат да надхвърлят 40 млн. лева годишно. Тези за мюсюлманското вероизповедание ще станат над 5.7 млн. лева. Новите разпоредби ще се прилагат още от догодина, въпреки че в Закона за бюджета за 2019 г. са заложени в пъти по-малки суми.

Подробности. 

Контролът върху подслушването в България ще се осъществява от институция в състав от инженер, физкултурник, лесничей, щатен служител на бившата Държавна сигурност и само един юрист. Досегашният шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, който се бореше за независимостта и ефективността на институцията, остана зад борда. Това стана благодарение на БСП, която предвидливо издигна още един кандидат, който – съвсем очаквано – се оказа по-удобен за ГЕРБ и останалите партии.

Предизвестеният финал на процедурата по обновяване на бюрото е показателен за волята на парламента да обезсмисли единствената институция в държавата, която може да следи за тежки посегателства на службите върху личния живот на гражданите. (Подробности за професионалните и моралните качества на избраните вече кандидати може да прочетете тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.