SHARE

Лошо, лошо, лошо… Да видим какво ни казва сравнението между скандалните сделки за имоти, придобити от висши функционери на ГЕРБ днес, със случващото се по време на престъпния комунистически режим (който ГЕРБ не иска да признае за престъпен и сега разбираме поредната причина). В онези мародерски времена елитът е загубил имотите си, защото е бил убит от народния съд, изпратен в лагер или доживот низвергнат без право на собственост от народната власт. Именно по този начин комунистическата номенклатура – не буржоазията, която е била унищожена, се е нанесла, без да плаща и стотинка в имотите, изградени с труд и амбиция за родова памет. Днес Бойко Борисов се сравни с това. Не го прави за първи път. Все пак неговият университет е самият Тодор Живков, който собствено се е нанесъл точно по този начин в един от най-хубавите имоти в София.

На амбразурата

Премиерът Бойко Борисов изкара партийния си заместник Цветан Цветанов жертва на „много добре организирана атака“, но се закани, че е готов на „много тежки решения“, дори да се окаже, че Цветанов си е купил напълно законно луксозен апартамент на четири пъти по-ниска цена от пазарната. От емоционалното изявление на Борисов в Брюксел стана ясно, че той все още няма окончателно мнение как да реагира на гръмналия скандал около „апартаментите на властта“, след като се разбра, че Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министърка на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов) са си напазарували евтино от иначе скъпата строителна фирма „Артекс“.

„Въпросът е морален…Предполагам, че би трябвало да е законно. Не са деца, имат глави на рамената“, каза той.

„Много ми и тъжно и гадно“

Ако имате нерви, четете още в „Медиапул„.

Но междувременно историята се разплита все повече. И мирише все по-лошо. “Терминал 3” връща лентата на събитията малко по-назад – през 2017 г. Тогава е приета поправка в Закона за устройството на територията, която ползва именно “Артекс Инженеринг” и техния скандален проект за небостъргач в кв. “Лозенец”. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, а Цветан Цветанов я е подкрепил при гласуването в зала. Поправката става известна като поправката “Артекс”. Всички подробности тук.

Румен Радев изрази съмнение, че назначената и контролирана от Цветан Цветанов антикорупционна комисия ще проведе независимо разследване за това как си е купил луксозен апартамент на цена четири пъти под пазарната, съобщава „Медиапул“ . „Случаят с покупката на луксозния апартамент от зам-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов далеч надхвърля обхвата на имотна сделка. Това пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността“, коментира Радев пред репортери в четвъртък.

Екокоалицията „За да остане природа в България“ обвини министъра на околната среда и водите в нарушаване на четири закона и плана за управление на защитената зона на Шабленското езеро с предприетите действия по изпускане на водите му и отново поиска оставката на Нено Димов заради това, че не е способен да осигури защита на природата по черноморското крайбрежие. Реакцията на природозащитниците идва ден след като Димов бе изпратен от премиера Бойко Борисов на място да провери случая със сигналите до варненската екоинспекция за източването на езерото и измиране на птици. Екоминистърът побърза да обяви, че изпускането на водите на езерото било контролирано и това се правело ежегодно от 20 години, а сега нямало увредена нито една дюна. Още можете да намерите тук.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов видя връзка между скандала с новия апартамент на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и бъдещето на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на тази година. В интервю за телевизия TV+ той подчерта, че това е важен скандал, тъй като се случва по време на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които по думите му ще позволят на Цацаров „да се пренесе в друга позиция по върховете на съдебната власт“. Според Иванов Цацаров ще замени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор. Един от акцентите в приетите на първо четене промени в ЗСВ миналата седмица се отнася до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Предвижда се при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор новоизбраният на поста да започва свой собствен мандат, а да не довършва този на напусналия. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни промяната със „смисъла на тежката процедура“ при избора на главен инспектор, която изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Всичко това научаваме от „Дневник“.

Блокиране на движението и издигане символично на палатка пред здравното министерство. Както и обещания за безсрочни и ескалиращи протести. Така премина днес вторият протест на специалистите по здравни грижи, настояващи за достойни заплащане и условия на труд. Освен в столицата протести имаше и в редица градове на страната. Медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и други искат еднаква основна заплата за всички специалисти независимо от местоработата или собствеността на болницата. Настоява се те да получават поне две минимални работни заплати за страната, или 1120 лв. Сред исканията е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността. Представители на протестиращите показаха фишове за заплатите си, от които се вижда, че основните им заплати при 22-25 години стаж са по 550-680 лева, а брутните им заплати с различни добавки достигат 900-1000 лева. Вчера здравният министър Кирил Ананиев обеща да се направи централизирано методика за формиране на заплатите, а в работната група по разработването й да бъдат включени и представители на протестиращите. И даде две седмици за тази дейност, но прогнозира, че може да се стигне и до удължаване. Допълни, че без такава методика допълнителни държавни средства само още повече ще задълбочат проблемите и няма да има реално вдигане на заплащането. С този аргумент даде да се разбере, че не е съгласен да се отпускат нови непредвидени за момента пари. Тази подробна информация е от „Дневник“.

В една от най-зловещите и агресивни речи, които някога е държала, Тереза Мей насъска гражданите срещу парламента и обвини депутатите за своя исторически провал като лидер. Изглежда е забравила, че основната мантра на LEAVE (кампанията за напускане на ЕС – бел. ред.) бе: “Да си върнем суверенитета на британския парламент”. Този суверенитет, стана ясно, няма и никога не е имал по-голям враг от нея самата. Вижте коментара на Мария Спирова тук.

А новината е, че ЕС е съгласен да отложи Брекзит само до 22 май, когато започват изборите за нов Европейски парламент, и само ако британският парламент одобри споразумението на Мей другата седмица. Това предаде Ройтерс, цитирана от „Медиапул“,  като се позовава на проектокомюникето на започналата в Брюксел среща на върха на съюза. Само осем дни преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС, ако дотогава нищо не се промени, британската премиерка Тереза Мей внесе искане за отлагане до 30 юни, което Европейският съвет ще обсъжда тази вечер и утре.

Повече от един милион души подписаха вече петиция, поместена снощи на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс.

При Брекзит без споразумение България ще губи 111 милиона евро на година (16 евро на глава от населението), а при излизане на Великобритания от ЕС със сделка годишните загуби ще възлизат на 61 милиона евро (9 евро на глава от населението). Това сочат данните от проучване на германската фондация „Бертелсман“. Според него Великобритания ще губи по 57.3 милиарда евро годишно от националното си богатство, или близо 900 евро на човек от населението, при „твърд“ Брекзит. Загубите на ЕС в този случай ще бъдат 40.4 милиарда евро на година. Другите най-засегнати от Брекзит без споразумение страни са Германия, която ще губи по 9.5 милиарда евро годишно, и Франция (7.73 милиарда евро). Всичко по темата можете да научите тук.

Обединение на Русия и Беларус или копиране на „казахстанския сценарий“ за запазване на властта – това са два от вариантите, разигравани в разговори на представители на президентството в Москва за бъдещето на държавния глава Владимир Путин, твърди „Блумбърг“. Агенцията, разговаряла с трима близки до Кремъл източници, дава за пример оттеглянето на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев от поста. „Блумбърг“ не посочва събеседниците си поименно, но цитира единствено политолози и социолози от влиятелни институции.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.