SHARE

Полското правителство се съобрази с временното решение на Европейския съд съдебната чистка в страната да бъде прекратена. С това до окончателното произнасяне на Съда на ЕС за съобразността на полските съдебни промени с върховенството на закона пенсионираните съдии ще се върнат на позициите си.

У нас имаме нов вицепремиер – досегашния началник кабинет на стария. Марияна Николова понесе критики, че има лични отношения с Валери Симеонов, с което изглежда, че се създава шуробаджанашка практика при заемане на най-висшите постове в държавата.

ЕК започна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия

Европейската комисия отново не може да приеме бюджета на Италия заради огромният дълг на страната, който не се предвижда да бъде намален (130% от БВП). Брюксел заяви, че бюджетът, който предвижда увеличение на дефицита до 2.4% от БВП от 1.8% тази година, е „особено сериозен случай на неспазване“ на европейските препоръки.

В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност, посочи зам.-председателят на еврокомисията за финансовата стабилност Валдис Домбровскис.

Подобна процедура може да доведе до финансови санкции срещу Италия.

Въпреки разкритията за убийството на Хашоги САЩ подкрепят Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп обеща САЩ да продължат да са твърд съюзник на Саудитска Арабия, въпреки че престолонаследникът Мохамед бин Салман „може би“ е знаел за убийството на журналиста Джамал Хашоги, каквито доказателства се натрупаха – особено след разпространените от турските служби аудиозаписи от убийството. Тръмп изтъква военните и икономическите интереси на САЩ в съюза със Саудитска Арабия по особено циничен начин, който игнорира доказателства по случая, пишат Reuters и BBC.

Семействата, които ползват помощ за отопление за зимния сезон, ще получат допълнително по още 100 лв. и сумата ще нарасне до 474 лв., реши Министерският съвет. Става дума за най-бедните близо 210 хил. семейства и самотно живеещи, а общата нужна сума от 21 млн. лв. е осигурена от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Русия загуби изборите за президент на Интерпол. Избран бе южнокореецът Ким Чен-ян, след като към фаворита за поста – Александър Прокопчук от Русия бяха изразени редица критики и опасения от различни държави. Изборът се наложи заради изчезването и последвалия арест на досегашния директор Мън Хунвей – той бе задържан при посещение в Китай заради разследване за подкуп.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.