SHARE

След като в събота изгоряха “последните и най-ценни като културно-историческо наследство тютюневи складове на Пловдив”, днес прокуратурата обвини за това многократно осъждан бездомник. Държавното обвинение заяви, че действията по разследването ще бъдат наблюдавани лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Действията на прокуратурата предизвикаха множество съмнения дали 44-годишният бездомник е извършител на палежа. Част от изгорелите сгради са собственост на основателите на „Винпром Пещера“ Антон Желев и Атанас Петров. Другите сгради са собственост на „Р.И.П.А“ ООД, чийто представител е бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа.

Допълнителни съмнения предизвика и фактът, че по-рано през деня ръководителят на пожарната Николай Николов коментира пред Би Ти Ви, че е много рано да се каже дали пожарът е умишлен или причинен от непредпазливост.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки“, заяви той.

Днес също така Общественият съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоя правителството да предприеме спешни мерки по отношение на изгорелите складове и организира протест пред пловдивската община.

В отговор на недоволните граждани министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че собствениците на сградите ще бъдат глобени с по 30 000 лв. по закон и че започва проверката на инспектората към Министерството на културата. Културната и историческата значимост  на двете сгради дори не се доближава до глобите, които ще бъдат наложени на собствениците.

Друг пожар в събота бе причинен в Сакар планина, който унищожи 50 000 декара растителност. Днес 27-годишен мъж от Харманли е задържан по подозрение, че е причинил бедствието.

Обръщайки поглед към света, днес ръководителят на операциите в Сирия на САЩ генерал Стивън Таунсенд предупреди, че САЩ ще се отбраняват, ако силите на Асад или Русия нападнат територии, в които са разположени американски войски. Изявлението идва, след като миналия четвъртък два сирийски самолета Су-24 са извършвали бомбени атаки в зона, в която са разположени американските войски.

“Информирали сме руснаците къде се намираме. Те са информирали сирийците и просто заявявам, че ние ще се отбраняваме, ако се почувствате заплашени”, заявява генералът пред CNN.

Дойде и краят на олимпийските игри в Рио. Най-много златни медали на игрите взеха САЩ (46), последвани от Британия (27), Китай (26), Русия (19) и Германия (17). На 31-те олимпийски игри участваха 11 303 спортисти от 206 държави. След две години ще са зимните игри в Пхьончхан, Южна Корея, а през 2020 г. са летните игри в Токио, Япония.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Клуб Z“ и Би Би Си.

Снимка: agroplovdiv.bg

SHARE