SHARE

Руските власти арестуваха директора на прогресивния център „Гогол“ Кирил Серебреников с обвинения за измама и злоупотреба с държавни средства. Серебреников е театрален и филмов режисьор начело на центъра „Гогол““, известен с прогресивните си и либерални постановки, посещавани от либерални московчани. Театърът е познат със съвременните си продукции, които директно провокират и поставят въпроси от политическо и сексуално значение – излишно е да се каже, че такива постановки не са честа гледка в Москва. Част от бившите колеги на Серебреников също са задържани и според държавните медии са дали показания срещу него. По-рано този месец Серебреников разкри в интервю, че паспортът му е бил иззет по време на разследванията. Негова премиера беше спряна от сцената на Болшой театър по-рано през юли, а като неофициална причина се посочва откритото демонстриране на хомосексуални връзки в продукцията.

Дъщерята на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев – Радосвета Василева, на която бе издадена заповед за арест за пране на над два милиона и половина лева преди седмица, е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането ѝ до 72 часа, предава „Дневник“. За обвиненията към дъщерята на Василев стана известно от писмо на съпругата му Антоанета Василева до президента Румен Радев. В него тя нарича обстоятелствата зашеметяващи и твърди, че обвиненията са скалъпени, след като стана ясно, че банкерът ще търси закрила в САЩ по закона „Магнитски“. Повече от писмото на съпругата на Цветан Василев от изданието ни предоставят тук.

От БСП обявиха, че консултациите по новия проект на партията за антикорупционен закон започват на 24 август със Съюза на съдиите в България. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че е предвидена и финална среща с президента Румен Радев. Законът ще бъде алтернатива на предстоящия за внасяне антикорупционен проект на Министерството на правосъдието. От „Медиапул“ ни представят подробно малкото известна информация и за двата проекта тук.

Междувременно Корнелия Нинова обяви,че ще даде на съд премиера Борисов и депутати от ГЕРБ поради казуса около проверките и разследванията за „Цанков камък“. Нинова уверено заяви, че лично главният прокурор Сотир Цацаров я уверил, че нямала нищо общо с „тази работа“. От ГЕРБ репликираха, че всъщност писмото било от друг служител на прокуратурата. От „Медиапул“ припомнят, че предполагаемото писмено уверение на Цацаров е дошло, преди прокуратурата изобщо да е оповестила действията си по сингала на ГЕРБ, внесен на 14 август, с който бяха обявени злоупотреби по проекта „Цанков камък“, чиято стойност скочи от 440 млн.лв. до 1 млрд. лв. Повече четете тук.

Атентаторът от Барселона, който бе задържан вчера и днес даде показания в съда в Мадрид, призна, че атаката, извършена миналата седмица, е била част от по-голям план за терористичен атентат с експлозиви. Една от целите е трябвало да бъде забележителната катедрала Sagrada Familia, която е един от символите на града. Мохамед Хули Кемлал свидетелства заедно с другите трима оцелели заподозрени. Те погубиха 15 и раниха повече от 100 души в серия от атаки във и около Барселона. За случая пише BBC, позовавайки се на испанския El Mundo.

Над тридесет сметища трябва да бъдат закрити до края на годината, за да бъдат избегнати глоби от ЕС. Освен това държавата ще ограничава ползването на въглища с високо съдържание на сяра и пепел в опити да се намали наднорменото запрашаване на въздуха през зимата. В началото на април страната ни беше осъдена от Европейската комисия заради системно мръсен въздух. Ако не бъдат взети адекватни мерки в определените срокове, България я очакват огромни глоби.

След подаден сигнал от Министерството на здравеопазването обещаха да престанат да трият коментари на граждани от официалната си страница във Фейсбук. След постъпилия в редакцията на „Дневник“ сигнал и след апел, отправен към пресцентъра на министерството, от същото уведомяват, че на служителя, поддържал страницата, е наложено дисциплинарно наказание. Целият разказ – тук.

Софийската джамия осъмна с изпочупен инвентар и разкъсани книги. „През нощта на 21 срещу 22 август 2017 година за пореден път софийската джамия „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ („Баня башъ“) стана обект на посегателство и вандализъм“, се казва в интеренет страницата на мюфтийството, цитирана от „Дневник“. Подаденият сигнал е постъпил около полунощ, като има задържано лице и е образувано досъдебно производство.

Афганистан благодари на президента Тръмп, който по-рано обяви, че ще подкрепи присъствието на войски на САЩ в страната. Изявлението на Тръмп дойде, след като едва вчера той заяви, че страната му трябва да се изтегли от Афганистан. Днес той призна, че се е вслушал в съветниците си и ще посвети ресурс на борбата с талибаните. Тръмп разкритикува Пакистан заради това, че предлага „убежище“ на талибански екстремисти. От страната отрекоха обвиненията. Освен това президентът призна, че изтеглянето на войски от Афганистан ще остави вакуум за терористични организации и заяви, че се бори за избягване на грешките, допуснати в Ирак. Тръмп не даде данни за това дали и колко допълнителни войски ще бъдат изпратени в Афганистан.

Китай пуска нови високоскоростни влакове. Те ще се движат с около 350 км/ч, а с максимална скорост се очаква да намалят времето за пътуване между Пекин и Шанхай с около час. Всички влакове са оборудвани със система за мониторинг, която ще забавя или спира напълно влаковете автоматично в случай на инзвънредна ситуация. Китай работи и над амбициите си да произведе скоростни влакове, които достигат 400 км/ч. Катастрофи през 2011 предизвикаха временен застой в индустрията и предизвикаха разследвания в железопътните компании, които разкриха картина на ендемична корупция и нарушения.

Снимка: задържането на Серебреников, Guardian 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.