SHARE

Днес отбелязваме Денят на Земята. 22.04.2016 беше избран за подписването на споразумението за борба с климатичните промени, което бе постигнато миналата година в Париж. Рекорден брой световни лидери се събраха в централата на ООН, за да подпишат документа. България е представена от президента Росен Плевнелиев, който се ангажира страната ни да е сред първите, които ще го ратифицират. По време на престоя си в Ню Йорк, Плевнелиев ще се срещне и с българския кандидат за ООН Ирина Бокова.

Дебатите за промените в Изборния кодекс продължиха и през днешния ден. След като вчера стана ясно, че задължителен вот ще има, днес депутатите гласуваха българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулски представителства. След бурни дебати предложението на Патриотичния фронт беше прието със 139 гласа „за“. Депутатите от Реформаторския блок не били разбрали за какво гласуват и се заканиха да внесат предложение за прегласуване на текста. Спорно е дали ще се стигне до прегласуване и би било хубаво депутатите да слушат внимателно, преди да взимат решения, които касаят стотици хиляди българи. Защото какво пишат във фейсбук и колко се възмущават от кодекса коалиционните партньори там, няма никакво значение. Депутатите от ДПС също обявиха несъгласие с приетите промени в кодекса и по –точно с частта за задължителен вот и обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд. Електронния вот, за който се обявиха близо 2 милиона българи на референдума през 2015 не беше на дневен ред.

Йорданка Фандъкова поиска оставките на ръководителите на Центъра за Градска Мобилност след разследането на Нова Тв за поръчката на навеси за 60 спирки на градския транспорт на завишена цена. Поръчката е спечелена от съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. Днес тя депозира своята оставка в деловодството на НС. Въпреки това Цветан Цветанов заяви, че парламентарната група на ГЕРБ седи зад колежката си:“Почти цялата парламентарна група седи твърдо зад Ирен Коцева“. Интересно разминаване с мнението на премиера Борисов, който по-рано днес лично поиска оставката й. Оставка подаде и зам.кмета на транспорта Любомир Христов, който бил дълггодишен приятел на Коцева и съпругът й.  Явно спирките на градския транспорт не се отразяват на имиджа на столицата и София е бил най-добрият град за живеене през 2015, според класацията на Дарик и 24 часа.

Специалните разузнавателни средства (СРС), които са послужили на прокуратурата да повдигне обвинения срещу директора на Фонда за лечение на деца и още четирима души са записи от видеокамера в кабинета на Павел Александров, пише „Капитал“ като се позовава на свои източници. Вчера премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти, че разследването по случая се е забавило, защото е трябвало време, за да се съберат всички материали от СРС-та, документи и свидетелски показания. Той допълни още, че ако веществените доказателства са такива, каквито са твърдяли пред него, те щели да издържат пред специализирания съд. На видеозаписа се вижда как лекар подава на Александров плик. В него обаче е имало диск с резултатите от изследванията от скенер на дете.

Външните и вътрешните министри на България, Гърция, Македония и Албания се срещнаха в Солун, за да обсъдят сътрудничеството си по бежанската криза и борбата с нелегалния трафик на хора. Министрите се разбраха срещите им да станат регулярни.

 

*За написването на Вечерния бюлетин са използвани информации на „Дневник“ и „Медиапул“