SHARE

Европейският съюз може да сключи сделка за имиграцията със страните от Магреба. Идеята е Европа да спре имигрантския поток от Либия, както и от останалите страни от северноафриканския регион по същия начин, по който бе постигнато споразумение с Турция.

Предложението дойде от германския канцлер Ангела Меркел, след като вчера тя се срещна с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. Тримата европейски лидери са обсъдили бъдещето на ЕС преди срещата на всички 27 държавни ръководители (без Великобритания) в Братислава следващия месец.

Немският канцлер започва серия от визити с европейските лидери, на които ще обсъжда бъдещето на Европа. На 24 август тя ще посети Естония, на 25 – Чехия, на 26-и сутринта в Полша ще се срещне с лидерите на Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, а вечерта в Берлин с тези на Дания, Финландия, Нидерландия и Швеция. Най-накрая на 27-и се очаква тя да приеме лидерите на България, Австрия, Хърватия и Словения.

В навечерието на дипломатическите совалки чешкият премиер Бохуслав Соботка вече заяви твърди проевропейски позиции, като днес заяви, че Европейският съюз ще се нуждае от обща армия. Соботка е поредният лидер, който призовава за подобно действие. Миналата година идеята срещна и подкрепата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заяви, че това е начинът ЕС успешно да се противопостави на руската агресия.

Друга новина от света е, че Русия окончателно няма да се състезава на параолимпийските игри, които започват на 7 септември в Рио. Това стана ясно, след като Международният параолимпийски комитет наложи забрана на всички спортисти от Руската федерация да се състезават. Тя беше наложена след разкритията за употребата на допинг в руския спорт и „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“. Днес от Международния спортен арбитраж не уважиха искането на Русия за отмяна на решението.

В България все още всички се занимават с пожара на четирите тютюневи склада в Пловдив. Камарата на архитектите в Пловдив се обяви за криминализиране на безстопанственото отношение към паметници на културата и въвеждането на възможност за одържавяването им при посегателства от страна на собствениците. Това заяви председателят на пловдивската камара Петко Костадинов в интервю за Нова телевизия.

След множеството критики към прокуратурата за това, че обвини за палежа на сградите бездомник, днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъде разследвано и дали зад пожара не стоят инвестиционни интереси. Прокуратурата също така обясни и причината за задържането на бездомника. Държавното обвинение твърди, че притежава видеоматериал и свидетелски показания, които доказват, че пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на единия от складовете, където последно е живял бездомникът. Той бил изхвърлил цигара в пластмасов кош, който бил пълен с хартия, а около коша имало спални дюшеци, твърди окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Би Би Си“ и в. „Индипендънт“

SHARE