SHARE

В Истанбул се провежда първата среща на върха по хуманитарните въпроси. В продължение на два дни държавни и правителствени ръководители от 60 страни ще се опитат да намерят решения по въпросите с бежанците, кризите по света, ролята на политиката и религиите в опазването на мира и борбата с радикалните терористични групировки.  Ще се обсъдят стратегии за хуманитарна помощ на над 130 милиона нуждаещи се по света. България е представена от премиера Бойко Борисов и евро комисарят Кристалина Георгиева. В свое изявление Борисов посочи: „Като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България предложи конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитиe на нашия регион. Ще продължим да участваме дейно в усилията на ЕС за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ, включително децата и тяхното образование“. Турският президент Реджеп Ердоган не пропусна да отбележи, че 2.7 милиона бежанци от Сирия се намират на турска територия и че те струват на Турция над 10 млрд долара досега. „Трябва колективно да си поделяме бремето на сирийските бежанци“, заяви той. На свой ред в изявлението си германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че „много често се дават обещания за дарения, но те не стигат до местоназначението си“ и че помощта за нуждаещите се бави. Тя поиска нова система за глобална хуманитарна помощ, която да гарантира бързо и навременно доставката на ресурси към нуждаещите се. Меркел се изказа и по темата с отпадането на визите за ЕС за турски граждани. Според нея планът на Европейския съюз да разреши безвизови пътувания за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен на фона на опасения, че Анкара няма да спази ключови условия на споразумението навреме.

За една друга среща спомена вчера генералният секретар на НАТО Йенс Солтенберг. „Юлската среща на върха ще бъде преломна“ каза той в публикувано в неделя интервю . „НАТО ще приеме ключови решения за това как да се адаптира към новата ситуация в сферата на сигурността.“ и добави „Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа, това ще бъде многонационално присъствие. По този начин ще дадем ясен сигнал, че нападение срещу една страна е нападение срещу цялата организация НАТО“ ,отбеляза генералният секретар на алианса, цитиран от БТА.

Независимият кандидат Александър Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия срещу кандидата на крайнодясната Австрийска партия на свободата Норберт Хофер, съобщиха австрийски таблоиди и Би Би Си. Очаква се по-късно днес да бъдат обявени официалните резултати.

Няколко атентата с над 100 жертви в два сирийски крайбрежни града бяха извършени в понеделник. Отговорност поеха терористите от ДАЕШ. Информационна агенция Амак на джихадистката организация посочи, че атентаторите  са взели на прицел събрания на алауити в градовете Тартус и Джабле, в провинция Латакия. Това са най-кървавите атентати в двата града от началото на войната преди пет години, посочи директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Папа Франциск се срещна с великият имам на египетския университет „Ал Азхар“ шейх Ахмед Ал Тайеб. Двамата проведоха 25 минутен частен разговор в личната библиотека на папата и са разговаряли за мира по света, отказа от насилие, тероризма и положението на християните в напрегната среда на конфликти в Близкия изток. „Посланието от нашата среща е самата среща“ заяви папа Франциск.