SHARE

Днес е денят! Ако все още случайно не сте разбрали днес британците гласуват дали да останат или не в Европейския съюз. По принцип, други събития няма, но на края на бюлетина ще опишем няколко случки, за които е добре да знаете. Та, сега за референдума.

В 10 часа лондонско време и 12 часа българско време ще затворят избирателните секции и ще бъдат обявени първите резултати от екзитпола.

Последните социологически проучвания сочат, че Британия ще остане член на ЕС – според Populus – 55% за оставане на 45% за напускане; според Ispos Mori  – 52% за оставане на 48% за напускане. Друг добър показател е, че британският паунд от сутринта се е покачил с 1,2% и в момента се разменя за 1,4888 щ.д.

Ако тези резултати са верни, Дейвид Камерън може да си отдъхне, защото това ще е третата му победа на референдум и навярно евроскептиците в партията му няма да могат да го отстранят от Даунинг стрийт 10. Перспективите за Борис Джонсън – de facto лидерът на кампанията за напускане – няма да са толкова светли, но премиерът бе казал по време на кампанията, че „винаги се е опитвал в кабинета му да са всички звезди.“, тъй че е силно вероятно на Джонсън да му бъде предложена позиция в правителството.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че за да бъдат предизвикани вътрешнопартийни избори за лидер е достъчно само 50 народни представителя от консерваторите да поискат партиен вот на доверие към премиера. Консервативната парламентарна група има повече от 50 евроскептика, но при убедителна победа за оставането на Британия в ЕС те едва ли ще тръгнат да правят преврат.

За сега, това са успокоителните новини, но до първия екзитпол не отваряйте шампанското. До тогава, британците ще гласуват, а интернет ще пълен със снимки на кучета, чакащи пред изборните секции стопаните си.

Днес в България и президентът се изказа в подкрепа на оставането на Британия в ЕС. „Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците от историята, трябва да пази и да подкрепя ЕС, този уникален проект за мир“, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със студенти и ученици в Софийския университет в рамките на лекцията на президента на Германия Йоахим Гаук.

От своя страна, немският държавен глава отправи няколко думи за България. „Правната несигурност и корупцията са като вдигната ръчна спирачка, която пречи на българската икономика да се движи така, както би могла. Свалете я.“

Та като стигнахме до България съвсем набързо – Лиляна Павлова обяви, че няма да има застрояване по защитените зони и плажовете по Черноморието (включително Карадере). И Висшият съдебен съвет води ожесточени спорове за това дали да има повече прокурори и съдии в граничните райони.  Цацаров напуснал ядосан заседанието.

Стига толкова от българските ширини сега да обърнем поглед към света. В САЩ демократите в Камарата на представители протестират срещу неспособността на конгреса да въведе каквито и да било ограничения в продажбата на оръжия. Вчера, те успяха да провалят заседанието на долната камара със символично седене по пода на залата и викове „Срам! Срам! Срам!“.

Днес в Германия мъж с маска е започнал да стреля в киносалон в немския град Фирнхайм, близо до Франкфурт. Ранените са между 20 и 50 души, а мъжът вече е убит от немските власти.

Ким Чен Ун (за пореден път) твърди, че най-накрая е успял да създаде ядрена бомба, която „има категоричната възможност да нападне интересите на САЩ“ (sic.), предава Би Би Си. Изявлението идва след като вчера от Пхенян изстреляха две пробни ракети в Японско море и днес Северна Корея твърди, че опитите са били успешни. Южнокорейските и японските власти са на друго мнение, тъй че още не е време да си купувате ядрено убежище.

 

 

 

 

 

 

SHARE