SHARE

Българинът е малтретиран, наранен човек, казва психиатърът  д-р Владимир Сотиров в интервю за „Клуб Z“. И продължава: „И в този смисъл е и депресивен, и увреден. Зареден е с враждебност, неспобосен е да се зарадва искрено на своите собствени постижения и на тези на другите. Завистлив човек, който живее с усещането, че е употребен и прецакан. А оттам наранен и възпроизвеждащ този травматизъм, жертва, на който е самият той. Защото практикува това, на което е бил учен, това, което му е било демонстрирано и преподавано. Ако ти си наблюдавал насилие около себе си и към теб самия, това е нещо, което ти знаеш как се прави, наблюдавал си го цял живот. И респективно имаш усещането, че самият ти можеш да го правиш, започваш да се държиш по начин, по който се очаква от теб да правиш точно това. Ние имаме нужда от живи герои, които се отклоняват от наследения модел на крепостничество и послушание, казва психиатърът д-р Владимир Сотиров.

Това обяснява много неща в основните новини от територията не само днес, затова започнахме именно така днес.

СЕМ избра Кошлуков, който показа среден пръст от ефира на обществената телевизия за неин изпълняващ длъжността директор, след като Константин Каменаров бе осъден за управление на автомобил след употреба на алкохол. „Асоциацията на европейските журналисти – България, протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия. В цял свят се гледа на подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков.Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска“, гласи реакцията на АЕЖ, която „Терминал 3“ публикува без редакторска намеса.

Продължаваме с битието, което определя съзнанието на нацията в последните седмици.

Терасата на Пламен Георгиев, за която той твърди, че е покрив и обща част, е негова собственост. „Тя е записана в нотариалния акт и до нея има излаз само той. “ Това каза пред „Свободна Европа“ кметицата на район „Слатина“ Наталия Стоянова. Самият Георгиев твърди, че терасата от 186 кв. метра всъщност е покрив на сградата и е обща част, т.е. притежава се от всички собственици в блока. Георгиев обаче е плащал данъци за тази „обща част“, съобщава bTV. Изявлението от район „Слатина“ потвърждава, че все пак Георгиев притежава тераса, която е негова собственост.

Прокуратурата няма право да откаже проверка по подадения сигнал на „БОЕЦ“ срещу заместник-председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев. Това обясни в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Медиапул“. Заместникът на Пламен Георгиев се оказа собственик на огромна тераса с квадратура 244 кв. м, към която върви апартамент със скромните размери от 63 кв. м. Жилището е придобито преди осем години на цена от само 18 639 лв.

Къщата за гости край Сандански, заради която бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев подаде оставка, е заварена от прокуратурата празна, почистена и с липсващи дискове от охранителните камери. За да не бъде разбита от полиция и прокуратура, някой предвидливо оставил ключ в местната община с молба проверяващите да го ползват. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. Формалният собственик на имота Ана Димитрова не е била на място и затова обискът е извършен в присъствието на общински служител. По случая е започнало разследване за деклариране на неверни данни с цел да се получат средства от еврофондове. Повдигнати обвинения няма, но Арнаудова заяви, че с Манолев предстоят „други действия“. Вижте още в „Медиапул„.

В същото време пак от „Медиапул“ научаваме, че Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Това съобщиха източници на медията. Министерството на земеделието, храните и горите не пожела да коментира темата. Към момента е загадка колко къщи за гости са построени с европейски средства в България. Не се знае също колко от тях са предоставяли туристически услуги, колко продължават да работят, колко вече са спрели да го правят след изтичането на 5-годишния контролен период. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), през който става финансирането и трябва да осъществява контрола на изразходването на средствата, мълчи и не отговаря на въпроси. Министерството на земеделието, което управлява Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която се кандидатства с проекти, също пази мълчание.

Четирима кандидат-депутати от листата на ГЕРБ в Хасково отказаха да заемат мястото на Делян Добрев, който подаде оставка като народен представител на 9 април пак заради имотен скандал. Така депутат може да стане зам.-председателят на общинския съвет в града Митко Полихронов, който е 10-и в листата. Другият вариант е 11-ият в листата – Деян Иванов. Валентин Ангелов, Жечо Станков, Ангел Иванов Кунчев и Бони Петрунова са внесли заявление за отказа си да станат народни представители в Централната избирателна комисия на 23 април. Вижте още в „Дневник„.

Една бизненовина, която носи оттенък на скандал. Защо ли винаги се случва тогава, когато е намесен финансовият министър Горанов…

Договорите с двете т. нар. американски въглищни централи в комплекса „Марица-изток“ за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК ще бъдат прекратени съвсем скоро. Ако това не стане по взаимно съгласие, държавата може да го направи еднолично въпреки риска от арбитражни дела. Това стана ясно от интервю на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пред bTV. Според него финансовият министър Владислав Горанов имал решение за това как ще бъдат прекратени договорите с „Ей и Ес Гълъбово“ („Мариц-изток 1“) и „КонтурГлобал Марица-изток 3“, което щял да обяви съвсем скоро. След това енергията от двете централи ще се продава на свободния пазар. Вижте още тук.

Комисията за финансов надзор (КФН) се е самосезирала и е започнала проверки в „Еврохолд България“ и в основните дружества от финансовия холдинг заради високия обществен интерес към сделката за придобиването на „ЧЕЗ Груп България“, съобщиха от финансовия регулатор. Комисията ще провери финансовото състояние и капацитета на холдинга да придобие и поеме бизнеса на „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“.

Американската компания „Локхийд Мартин“ съобщи, че ще отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70. САЩ и България преговарят за закупуването на 8 нови изтребителя F-16 Block 70, като се очаква в началото на май български представители да посетят САЩ, за да уточнят параметрите на бъдещата сделка.

От света:

Долната камара на румънския парламент одобри промени в наказателните кодекси на страната, които може да сложат край на няколко дела за корупция по високите етажи на властта. Политици от опозицията планират да оспорят законопроектите в Конституционния съд, предаде Ройтерс, цитирани от „Дневник“. Това са поредните от серията промени, извършени от управляващата Социалдемократическа партия след идването й на власт през 2017 г., за които се смята, че застрашават независимостта на съдебната система. Една от одобрените днес промени намалява давността за някои престъпления, което автоматично може да доведе до прекратяването на редица дела. Други промени включват по-ниски присъди за някои престъпления и декриминализиране на небрежността на работното място.

Жертвите на серията атентати в Шри Ланка в неделя вече са 359, а арестуваните в хода на разследването са повече от 60, съобщи председателят на парламента. Лакшман Кириела и допълни, че не е изключено заради нападенията срещу църкви и луксозни хотели да бъдат задържани над 100 души. Полицията в Шри Ланка посочи, че ранените са над 500, но продължава да не дава подробности къде колко хора са загинали и пострадали. Сред жертвите има 39 чужденци, включително граждани на Великобритания, САЩ, Австралия, Турция, Индия, Китай, Дания, Холандия и Португалия. УНИЦЕФ потвърди, че 45 от загиналите са деца. Отговорността за самоубийствените атентати бе поета от „Ислямска държава“, а според властите при експлозията в един от хотелите е загинал лидерът на групата радикални ислямисти. Министърът на отбраната Руван заяви пред парламента във вторник, че виновни за кръвопролитието са две шриланкийски ислямистки групировки – „Национална Таухид Джамаут“ и „Милатху Ибрахим“, припомня „Дневник“. В сряда властите показаха и снимки на част от заговорниците, на една от които се вижда лицето на предполагаемия лидер. В Шри Ланка продължават острите критики срещу силите на реда за липсата на координация и несериозното възприемане на предупреждение, включително от чуждестранни партньори, че радикални ислямисти подготвят нападения.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.