SHARE

Броят на жертвите на земетресението в Италия достигна 247 души. От тях 190 са загинали в областта Лацио, а  други 57 в областта Марке. Повече от 5400 души участват в овладяването на последиците от стихийното бедствие. Сред тях са над хиляда полицаи и още толкова пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци.
Италианският премиер Матео Ренци свика кабинета на извънредно заседание тази вечер, на което се очаква да бъде обявено бедствено положение в пострадалите от земетресението зони, които ще бъдат освободени от данъци.

Днес Путин обяви внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили от Северно до Черно море по земя, вода и въздух. Това се случва след като от Кремъл обвиниха Украйна за “терористично нападение” над Крим, нещо което украинските власти отричат. Проверката се случва в навечерието на най-мащабните учения за годината „Кавказ 2016” и ще продължи една седмица – от 25 до 31 август.

ООН представи доклад, в който потвърждава, че режимът на Башар ал Асад и ДАЕШ използват химически оръжия в Сирия. Според разследването сирийското правителство е използвало хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и Сармин на 16 март 2015 г. Това е поредното доказателство за престъпленията срещу човечеството, извършвани от сирийския диктатор.

Междувременно Турция продължава операциите си в Сирия срещу кюрдските бунтовници, които са подкрепяни от САЩ. Днес нови турски войски са навлезли на сирийска територия и се очаква операцията да продължи, докато кюрдските сили за защита на народа не се изтеглят на изток от река Ефра.

Друго важно събитие от Близкия изток е, че иракската армия си върна контрола над стратегическия град Кайяра, превзет от ДАЕШ. Така иракската армия си разчисти пътя за отвоюване на един от най-важните градове на ДАЕШ – Мосул, който е в ръцете на джихадистите от 2014 г.

Днес българският премиер е на посещение при турския си колега Бинали Йълдъръм. Очакваше се Бойко Борисов да се срещне вчера с президента Ердоган, но плановете се промениха заради срещата на вицепрезидента на САЩ с турския президент. Утре Бойко Борисов ще се отправи към Берлин, където ще го посрещне немският канцлер Ангела Меркел. Там той ще присъства на среща заедно с лидерите на Австрия, Хърватия и Словения, на която ще се обсъжда бъдещето на Европейския съюз.

Преди срещата на Борисов с Меркел днес българският вътрешен министър се среща с германския ѝ колега Томас де Мезиер. Румяна Бъчварова и вътрешният министър на Германия Мезиер се обявиха за европейско решение на миграционната криза. Двамата са обсъдили също така средата на сигурност на Балканите и възможността Германия да окаже помощ в охраната на българските граници.

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Хърватия – „Великият орден на крал Томислав с лента и голяма звезда“, заради положените от България усилия за общото бъдеще на двете страни в Европейския съюз, както и за заслугите му за мирното и демократично развитие на региона.

Плевнелиев е на работно посещение в Дубровник, където ще участва в международния форум „Адриатическо, Балтийско и Черно море“ заедно с представители на дванадесет държави – членки на ЕС. На форума ще бъде обсъдено как да се задълбочи интеграцията на държавите от Централна и Югоизточна Европа и как да се засили тяхната конкурентоспособност в рамките на ЕС. Ще бъдат обсъдени и множество проекти в сферата на енергетиката, транспорта, технологиите и иновациите.

Европейският съюз ще отдели 350 млн. лв. за изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности, съобщи днес образователното министерство. На сайта на МОН са обявени критериите за кандидатстване по Оперативна програма “Наука и образование”. Срокът за подаване на документи е 23 януари 2017 г. и се предвижда центровете да бъдат изградени до 2023 г.

Според пловдивския кмет софиянци са виновни за конспирациите около пожара на тютюневите складове в Пловдив. Иван Тотев отхвърли критиките срещу общината за опожарените тютюневи складове и заяви, че цялата „конспирация“ идва от София, която не може да се примири с факта, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

„Неслучайно сме тук днес. В последните дни се подведохме по някои медии и интелектуалци от София, които задават въпроса дали Пловдив заслужава титлата Европейска столица на културата, дали има капацитет да реализира този проект, дали градът опазва наследството си. Явно тази болка в сърцата на някои приятели от София за това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019, е незаличима и няма да спре до самата 2019 г. Ще получаваме още атаки, това е сигурно.”

С което очевидно трябва да спре задаването на въпроса защо културно-историческото наследство на България и Пловдив е било в толкова окаяно състояние, че бил възможен пожарът.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, „Би Би Си“ и „Ройтерс“