SHARE

Динко Вълев, известен с побоя си над мигранти,  приятелката си и свой служител (за които остава ненаказан), изпраща и заплахи на блогъри за това, че го критикуват. Такъв е случаят с известната със своите видеопослания във фейсбук Татяна Кристи, която сама разказа за случилото се на своя профил в социалната мрежа.

„Понеже става въпрос на Мутроландия, нека и аз да добавя една заплаха, отправена към мен на лични от Динко (известен още като „национален герой“ по Бойково време). Въпросното нещо ми обяснява, че ще ми направи живота черен в този мил звуков файл. Дали някой орган ще се самосезира…хм…. вземам пуканките и гледам…“

Кристи предостави и записа със заплахите на Динко Вълев.

Най-вероятната причина за заплахите е видеото, което блогърката е публикувала на 20 април в социалната мрежа, в което силно гримирана като прясно пребита се представя за „новата приятелка на Динко от Ямбол“, съобщава Mediapool.

Върховенството на закона е в основата на съвместната протестна позиция на  „Да, България„, „Нова република„, Зелените и БЗНС. „В последните дни преди ваканцията на 44-ото Народно събрание, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите,  ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността политиците да се месят в работата на съда.

Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава. Протестите на десетки неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други, са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава“, се казва в нея.

„Предлагат ни суджуци, докато ни отнемат Правосъдието. Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за „Обирът на века“, където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт, готвят разправа с неудобните магистрати чрез промените в съдебния закон! Искат да институционализират мафията в ролята на държавата и да го направят бързо, като я подчинят напълно на волята на няколко олигарси и прокуратурата, и то още другата седмица. И ще го направят, ако не реагираме!“, така призовава „Правосъдие за всеки“ за реакция на случващото се в последните дни утре в 8.30 сутринта пред Народното събрание под надслова „Правосъдие, а не суждуци!“.

Междувременно се засилват гласовете Европейският съюз да включи върховенството на закона като критерий, който държавите да покриват, за да получават финасиране. Към тях се присъедини и комисарят по правосъдието Вера Йоурова, предава Веселин Желев за „Клуб Z“.

Комисарят отрича коментара й да е по повод последните действия на полското правителство, което иска да направи съдебна чистка и назначи свои кадри за магистрати. Въпреки това се смята за общоприето, че намеренията да се обвърже върховенството на закона с еврофондовете е насочено към авторитарните правителства в Полша и Унгария.  Тези мерки могат да бъдат предприети за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС след 2020 г.

В същото време в държавата с „безупречно върховенство на правото“ България днес бе нападнат журналистът от БНТ Иво Никодимов. Той е настанен във Военномедицинска академия с травми по лицето, но без опасност за живота.

От БНТ разпространиха позиция по случая, в която се казва, че работещите в Българската национална телевизия изпитват огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. „Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото. Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество, които гарантират правата на всеки един гражданин и отговорността той да бъде защитен. Затова се надяваме, че извършителите на нападението над журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани“, се посочва в позицията. Подробности може да научите от „Дневник„.

Проучване на Асоциацията на европейските журналисти – България, констатира, че българските медии задават „катастрофичен дневен ред“. 

Престъпленията, бедствията и инцидентите често оглавяват йерархията на новините в най-популярните тв и онлайн медии в България, създавайки „катастрофичен дневен ред”. Сензационните заглавия и негативните новини доминират новинарския поток, докато скандалното и извънредното реално отсъстват в съдържанието на новините.

Проучването е част от проекта на АЕЖ – България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”. Повече по темата може да научите тук.

България е на дъното по отношение на доверието и информираността в електронната търговия, както и по спазването на правилата ѝ. Това показва индексът на условията за потребителите на Европейския съюз за 2017 г.

44.5% от българите (както търговци, така и потребители) знаят основните си права и имат доверие в бизнеса и институциите. Това поставя страната на предпоследно място в ЕС, като по-зле се справя само Гърция с 44%. Средното ниво за ЕС е 59.3%. Търговците в целия съюз спазват правилата повече, но България отново е на предпоследно място с 61.1%. Повече за индекса може да прочетете в „Дневник“.

Всички деветима кандидати за директор на Българската национална телевизия отговарят на изискванията в Закона за радиото и телевизията и са допуснати до втория кръг на процедурата. Mediapool съобщава, че за фаворити се сочат Константин Каменаров и Емил Кошлуков. Кандидати са и бившият директор на БНР Валери Тодоров, Сашо Йовков, Иван Гарелов, Тома Иванов, Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радостлав Главчев. Повече за техните биографии може да научите тук.

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, замесен в „Суджукгейт“, е решил да напусне парламента по собствено желание. Това обяви в Добрич зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Народният представител е разследван, че е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук. За целта Мартинов е използвал името на премиера Бойко Борисов, като е заявил, че месото е за него.

И ако това не е достатъчно абсурдно, то председателката на оглавявания от вицепремиера Валери Симеонов Национален фронт за освобождение на България в Костинброд – Анелия Велева, е била задържана по подозрения за трафик на мигранти по време на акция на магистрала „Тракия“ в неделя. Повече информация може да намерите тук.

Александър Ангелов бе избран за председател на Софийския районен съд от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Той получи 14 гласа в своя полза от 14 възможни, което е рядко срещано единодушие във ВСС. Преди това съдия Александър Ангелов спечели доверието и на своите колеги в Софийския районен съд. Той бе подкрепен от 74 съдии, а само шестима предпочетоха Савчев.

Всеки ще има достъп до ин витро, но не всеки ще го прави. След премахването на лимита за финансирането на ин витро опити от държавата правилникът на Фонда за асистирана репродукция, както и медицинският стандарт ще бъдат променени, така че да се завишат критериите, на които трябва да отговарят клиниките по асистирана репродукция и контролът над тях. Повече информация може да намерите в Mediapool.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново отправи остри нападки срещу главния прокурор Джеф Сешънс, който си направи отвод по разследването за сътрудничеството на екипа на Тръмп с Русия, тъй като е замесен в него и има повторни подозрения, че е лъжесвителствал за срещите си с руския посланик Сергей Кисляк.

Възможно е Тръмп да уволни Сешънс и на негово място да назначи главен прокурор, който да може директно да уволни или да се опита да въпрепятства разследването, водено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при германските войски, служещи в турска военна база, за да се намери решение на спора между съюзниците Германия и Турция, който пречи на операциите срещу „Ислямска държава“, съобщи Reuters.

Русия и Китай започнаха съвместно военно учение в Балтийско море.

Кораби от военноморския флот на Русия и на Китай започнаха учение в Балтийско море. То е внимателно наблюдавано от съседните натовски страни, обезпокоени от нарастваща руска военна активност, съобщи Associated Press.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.