SHARE

Очакванията за сочна реколта от новини в първия работен ден след дълги празници не останаха излъгани.

Антоанета Цонева, граждански активист и член на „Протестна мрежа“ осъди агенция ПИК в Софийски районен съд за неимуществени вреди за материала „БОМБА В ПИК! Радан и „Протестна мрежа“ на тайна среща планират свалянето на Цацаров. Дават по 50 на човек за митинг срещу главния прокурор. Набъркан ли е министър Ненчев?“. Съдът е присъдил максималния размер на исканото обезщетение – 4500 лв. Това е едно от множеството дела, които активисти и членове на „Протестна мрежа“ водят и печелят срещу медии-бухалки. Преди около месец на първа инстанция беше осъден в–к „Монитор“ от Асен Генов за материали с подобно съдържание. (Дневник)

Софийският градски съд определи пробация за срок от 2 години, задължителна регистрация по настоящ адрес и удръжка от заплатата в размер на 25% за функционера и депутата от „Атака“ Десислав Чуколов. От наказанието му ще се приспадне срокът, от който той е започнал да изтърпява пробацията си, от март тази година. (Offnews)

Чуколов вече има две присъди – за нападението върху малък магазин на ул. „Раковска“ и за нахлуването в НАТФИЗ в деня на местните избори и референдума през есента на 2015 г.

Президентът на България между 2001 и 2011 година и бивш сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Гоце“ – Георги Първанов, е придобил апетит за нов мандат в Президентството. (mediapool) Според него Конституцията може да бъде изтълкувана и така, че тя да му дава право на трети мандат, с пауза след първите два. Точният текст в Конституцията е:

Чл. 95.
(1) Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.

Специалисти прогнозират, че това желание на Георги Първанов вероятно ще бъде попарено от Конституционния съд.

poroshenko-savchenkoПилотът от украинските Въоръжени сили Надежда Савченко (Надия Савченко) пристигна в Украйна с президентския самолет на Петро Порошенко.(емисия на живо от радио „Свобода“) Заловена на 30 юни 2014г от сепаратистите в Донецка и Луганска област, тя беше изпратена в Русия, където в скалъпен съдебен процес на 22 март 2016 г. беше осъдена на 22 години лишаване от свобода. Тя беше разменена срещу военните Евгений Ерофеев и Александър Александров от руските специални части, осъдени от украински съд за подривна дейност. (Дневник) Прибирането на Савченко в Украйна най–вероятно ще предизвика сътресения в украинската политическа сцена. Освен ако изрично не се откаже от политическа кариера, Савченко влиза с летящ старт в политиката – тя вече е национална икона, герой на Украйна, депутат във Върховната Рада и член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Френският посланик в България, н.пр. Ксавие дьо Кабан, в интервю за БНТ припомни, че бежанската криза е проблем, който трябва да бъде разрешен чрез солидарност. Той също даде да се разбере, че темата за шенгенското пространство не трябва да се обсъжда в настоящия момент, тъй като Шенгенското пространство „не е в добро състояние“. (БНТ)

Кубинското правителство обяви, че разрешава малкия и среден частен бизнес. Това е поредния етап от реформите, започнати от президента Раул Кастро, след като пое ръководството през 2008 г. след брат си Фидел Кастро. И в момента съществува частен бизнес в Куба, под формата на самонаемане, главно в областта на услугите, хотелиерството и ресторантьорството.

Кубинската икономика е в много тежко състояние и пазарните реформи целят да я съживят. Наскоро Куба възстанови и дипломатическите си отношения със Съединените щати, Ролинг Стоунс изнесоха огромен концерт в столицата, а президентът Обама посети страната и се срещна с ръководството ѝ. (BBC)

Българи, посетили страната за концерта коментират, че с въвеждането на частен бизнес и отхлабването на хватката на държавата, в Куба е много вероятно да се появи и силна организирана престъпност, управлявана от „боксьорите“ – важна част от спортния елит на страната.

Снимка: Официален twitter акаунт на Петро Порошенко