SHARE

28-те страни – членки на ЕС, одобриха на ниво посланици либерализирането на визовия режим за Украйна, заяви президентът на страната Петро Порошенско. По думите му остава само Съветът на ЕС на ниво министри да се поизнесе и процесът ще бъде приключен. Порошенко направи това изявление на среща в Чернобил, където днес се навършват 31 години от аварията в атомната електроцентрала.

Европейската комисия започна процедура срещу Унгария заради промените в закона за висшето образование, според които са лишени от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в родните им страни. Разпоредбата бе насочена в най-голяма степен срещу Централноевропейския университет, създаден с цел да се насърчат добрите управленски практики и социалната трансформация след комунизма. След промените в закона хиляди унгарци излязоха на масови протести против действията на правителството на Виктор Орбан. Еврокомисарят Валдис Домбровскис заяви, че в Будапеща е изпратено писмо, с което започва процедура, която може да завърши с изправянето на Унгария пред Съда на ЕС. По думите му е извършена „задълбочена правна оценка“ и сега властите в Унгария имат един месец да отговорят на отправените им въпроси. Комисията смята, че промените може да нарушат европейските права за предоставяне на услуги, както и тези за академична свобода и право на образование. Това става ден преди пристигането в Брюксел на основателя на университета Джордж Сорос, който ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и няколко други комисари.

България устойчиво остава на последно място в ЕС по свобода на медиите, сочи и новият световен индекс на организацията “Репортери без граници”. Страната ни, която е на 109-о място от 180 държави, е единствената от ЕС, която е в категорията “лошо състояние” на свободата на медиите. Съседи в класацията са ни Габон (108) и Парагвай (110), като единствените европейски държави зад нас са Македония (111), Русия (148) и Турция (155). Дори Унгария, която е пример за натиск върху критичните към властта медии, е на 71-во място в категория “проблемна свобода“, а съседна Румъния е на 46-о място в категория “доста добра свобода”. Макар страната ни да бележи символично подобрение, изкачвайки се с четири места в сравнение с миналата година, тя остава зад държави като Киргизстан, Монголия, Кения, Либерия, Мозамбик, Непал и Източен Тимор. Авторите на индекса посочват, че причините за лошите резултати в България са, че тя е „доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски (…) собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания“.

Прокуратурата е започнала проверка на Националната електрическа компания, като биват проверявани документи по сключени от дружеството договори. Проверката бе анонсирана от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която заяви, че ще бъде направена проверка на държавно дружество, което е сключило неизгодни за страната договори с различни фирми, въпреки че е имало административен капацитет да извърши конкретните дейности. Това е поредната шумна прокурорска проверка след избухналия миналата седмица скандал заради срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

Нови две болници стават университетски с решение на служебното правителство. Това са Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Селена” в Пловдив и многопрофилната болница “Медика” в Русе. С новите промени броят на университетските лечебни заведения у нас става 35.

Междувременно Министерският съвет одобри увеличаване със средно 13,6% на таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. В Софийския университет “Св. Климент Охридски” увеличението за редовната форма на обучение варира между 20 лв. и 130 лв., а за задочната между 54 лв. и 200 лв.

Турската полиция е арестувала близо 1000 души, като са издадени заповеди за арест на общо 3224 души, свързани според властите в страната с Фетхуллах Гюлен. Турският проповедник, който живее в САЩ, бе обвинен за организацията на неуспешния опит за преврат от миналата година, а неговите симпатизанти са определяни като членове на терористична организация. Този път чистката е насочена към служителите на полицията. Действията бяха потвърдени и от турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, който заяви, че действията са насочени срещу полицаи и “тайни имами” от „мрежата“ на Гюлен, които са проникнали в полицейските структури. Досега арестуваните след опита за преврат са близо 50 хиляди, а отстранените учители, войници, полицаи и държавни служители са повече от 120 хиляди души.

Над десет хиляди души участваха в двоен протест в сръбската столица Белград, на който граждани се обявиха срещу правителството на премиера и избран за президент Александър Вучич и срещу мащабен строителен проект в центъра на столицата, предава БТА. От избирането на Вучич за държавен глава в началото на април граждани протестират всяка вечер срещу вота, който смятат, че е опорочен и е белег на едно все по-авторитарно управление.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, Independent и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.