SHARE

К’ва ти свобода на словото, к’ви ти доклади за корупция, к’ви законопроекти, казаха си българските управляващи, доказвайки и днес, за пореден път, че дори България да има някакъв си там девиз за съединението и силата, истинското ни мото всъщност е „С нахалство към прогрес! (пет за четири)“.

Това е българската политика, за която пост-соцелитът е забравил, че работеше само едно време, когато сиренето беше два и педесе (защото в него имаше всичко, ама не и сирене) и Бай Тошо (учителят на бай Бойко) си мълчеше по време на ядрени инциденти и други такива дребнотии.

32 г. от аварията в Чернобил! Един от любимите ни митове е как лошият ЕС затворил първите четири реактора на АЕЦ…

Публикувахте от Terminal 3 в 25 април 2018 г.

 

Каква по-голяма еманация на фразата „С нахалство към прогрес“ може да съществува от днешната среща на умствените титани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Владислав Горанов, Драгомир Стойнев и Николай Василев за бъдещето на България в еврозоната. Тоталната катастрофа и загубата на съзнание от страна на присъстващите бе предотвратена единствено и само заради факта, че Корнелия Нинова не успя да присъства и да вкара фаталната доза мъдрост в дискурса.

Бившият министър от НДСВ Николай Василев заяви бодро, че: „западняците не са рабрали още, че сме в ЕС“, каза той. Все още не сме решили дали е смешно или плачевно, че страната, която председателства Съвета на ЕС, с премиер, на когото всички се довериха да води преговори с Ердоган, все още смята, че „западняците“ не знаят, че тя е в ЕС. Обещанията на Бойко Борисов си остават същите, но ако за десет години не сте ги научили наизуст – може да видите за какво иде реч тук. В заключение ще кажем, че ако подобна среща има на 26 април догодина, нищо чудно тя да се превърне във втора трагедия, за която традиционно да припомняме на същата дата. 

Но както мъдро обобщи преди години Кобрата: „Продължаваме напред!“. Под продължаваме не разбирайте прогрес и просперитет, а че продължаваме да изплащаме съдебни разноски за неща, които великите умове на нашето съвремие не са изпълнили. За тях, разбира се, е виновен някой друг. Със сигурност.

Съдът на ЕС осъди България за нарушаване на европейското екологично законодателство по опазване на дивите птици в Рила….

Публикувахте от Hristev Hristo в 26 април 2018 г.

А Върховният административен съд отмени решението на министър Нено Димов и стана ясно, че планът за Национален парк „Пирин“ ще трябва да мине през екооценка. Тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г., с което тогавашният служебен екоминистър разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта. Предполагаме, че на Нено Димов му е станало малко лошо, но да не се притеснява – което не се оправя с пари, се оправя с много пари; което не е оправил „Телеграф“, ще оправи „Канал 3“ примерно. Припомнете си какво се случва с  Пирин тук. 

Опитваме се да ви изненадваме и да представяме новините разнообразно, но се оказва, че това е невъзможно – например за кой ли път ще пишем, че кметът Йорданка Фандъкова няма обяснение по някакъв наболял въпрос. Този път става въпрос за забавените преписки в район „Младост“, чийто кмет Десислава Иванчева бе арестувана показно и държана пет часа на открито, защото прокуратурата се грижи за здравето на гражданите и иска те да усвоят максимална доза витамин D, когато обстоятелствата разрешават. Първата работа на заместниците на Иванчева ще е да прегледат и придвижат забавени от нея преписки, докто междувременно втората инстанция на съда потвърди изцяло тезата на обвинението и остави Иванчева в ареста. Страните имали на разположение три тома с явни доказателства и десет тома, събрани със специални разузнавателни средства. Бившият заместник на Иванчева вече е временен кмет на района, въпреки, че той не искал да бъде кмет на района. Вижте какво каза Иванчева пред съдебното заседание днес тук. 

Междувременно новият стожер на правосъдието и Вселенския Мир – началникът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, поиска неговата комисия да задържа директно заподозрени. На него му се иска „поне да задържа лицата“. Георгиев се оплака, че „Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние“. Ние предлагаме следваща законова поправка, която да разреши на КОНПИ минимум да отстрелва заподозрените, ако се намират на повече от 500 м разстояние в момента на задържането, защото тая несправедливост вече наистина не се трае!

Дали заради нахалството към прогрес или нещо друго, българската власт се опитва да убеди населението, че България е жертва на световния заговор (от страна на влечуги, бозайници или дори членестоноги – ние не дискриминираме!). Този път клетата ни страна е жертва на „Репортери без граници“, към които депутатът от ДПС Йордан Цонев отправи критики, защото те са отправили критики към България. Йордан Цонев е партньор в медийния закон, внесен от Делян Пеевски, който (подобно на Пламен Георгиев и Сотир Цацаров в сферата на правосъдието) държи огънят на надеждата в областта на медиите. Или дето се викаше едно време: „хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия“, така че репортерите без граници, както и тези с граници да не се мъчат да хигиенизират държавата ни с някакви си там свободи. Ние сме си чисти като сълза.

Защото, дайте да си го кажем честно, колко е скучно там, където има закони? Къде е изненадата, къде е напрежението, къде е интересното, къде е братската любов народна? Ето например в Армения десетки хиляди излизат на протест и хоп! – премиерът подава оставка и ще си избират нов. Не само това, ами и искат коренна промяна в политическата система и не се задоволяват с оставката на премиера Серж Саркисян. И когато вицепремиерът на Армения пристига в Москва за „работни консултации“, за каквито нашият президент ще целува ръка не на патриарси, ами на целия антураж на Путин, само и само да се вреди – гражданите са недоволни.

 А представяте ли си колко безинтересно би било, ако българските операции на високо ниво всъщност имаха за цел точно това, което твърдят? Пълни глупости. Само вижте закриването на сайт, използван за кибератаки след международна операция. Властите на държави като Холандия, Хърватия, Сърбия и Канада с подкрепата на шотландската полиция и Европол разкриват престъпна група, като само през април 2018 г. са извършени 4 милиона атаки. Хубаво де, правосъдие, та правосъдие, ама имат ли си метро като нашето, което вече се разпада, и ремонтирано НДК, което вече се разпада? Ми не, нямат си.

Ето, холандският премиер Марк Рюте дори не може да разчита на собствените си депутати да бъдат верни и на него, и на политическата омерта, и те внасят вот на недоверие, след като решават, че той е укрил информация за начина, по който правителството е взело непопулярно решение да отмени данък върху корпоративни печалби. Рюте оцелява по време на този вот, но представяте ли си колко се е напрегнал? Добре че на нашия премиер не му се налага да се натоварва с такива дребнотемия.

И за финал – опази Боже да ни се падне някой като Еманюел Макрон. Ще иска да реформира, ще изпълнява изборните си обещания точно така, както са били в кампанията, а накрая и едно кебапче няма да даде на парижките работници, които продължават да протестират срещу някои от неговите реформи вече четвърта седмица. Ще говори за ценности като свобода, чест и достойство и въпреки политическите различия ще бъде верен и ще работи рамо до рамо със съюзниците си, значи не с Русия, което, както знаем, никога не е добре (без да знаем защо).

Не, добре си ни е така. „С нахалство към прогрес“, но прогрес не за нас, а за онези, които умеят да нахалстват.

Снимка: Новини 24/7

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.