SHARE

Парламентът обсъжда и гласува промените в Закона за съдебната власт.   Той включва повече правомощия за общите събрания на съдиите, по-голяма независимост на отделния прокурор, нови разпоредби за етичните проверки на магистратите, които вече ще се правят от Инспектората към съдебния съвет, текстове за конкурсите, оценяването и дисциплинарната дейност спрямо магистратите.

След среща на министрите на отбраната на България и Гърция стана ясно, че се планира съвместно учение за реакция при мигрантска криза и тероризъм. В занятието ще участват специални части на двете армии. По време на срещата между двете делегации са били обсъдени и въпроси, свързани с отбранителната индустрия, военната информация и разузнаване. В същото време Министерството на отбраната на Русия поиска България да обясни допълнително за какво нарушение на въздушните граници на НАТО става дума, след като министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че руски самолети навлизат в контролираното от нас въздушно пространство, “Преди всичко бихме искали пояснения – и то не само пред нас – от господин министъра колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на зоната за отговорност на въздушното пространство на НАТО, която те си въобразяват“, заяви Ген. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

АБВ обяви кандидатите си за предстоящите президентски избори. Без никаква изненада от партията предложиха Георги Първанов и Ивайло Калфин. Това изглежда изнерви Корнелия Нинова, която заяви, че „не се прави така“ и очаквала да се срещнат, преди да се обявят кандидати. От БСП решиха да отложат разговорите за техният кандидат след събора на Бузлуджа.

Появи се видео, за което се твърди, че е заснето от сириецът Мохамед Далил, който се взриви в германският град Ансбах и рани 15 души със самоделна бомба. Във видеото той се кълне във вярност на Ислямска държава и посочва мотивите си за нападението. Стана ясно, че докато е пребивавал в България от ДАНС не са свързали името му с радикални настроения и след тяхното становище той е получил хуманитарен статут в България.

 

И днешният ден беше белязан от терористично нападение, този път във Франция. Двама терористи взеха за заложници свещеник, монахини и двама миряни в градчето Сент Етиен дю Рувре в областта Нормандия, в Северозападна Франция. Френската полиция щурмува църквата, но похитителите успяха да убият свещеника, а един от останалите заложници е с опасност за живота. И двамата терористи са мъртви, съобщи френската полиция. На мястото пристигнаха Бернар Казньов и  Франсоа Оланд, който нарече нападението „отвратителна терористична атака“ и потвърди, че терористите са „твърдели, че са от Ислямска държава“. От Ватикана осъдиха атаката като „варварска“. Разследването е поверено на парижката антитерористична прокуратура.

 

Продължават арестите и чистката в Турция. Журналистически организации и институции, защитаващи свободата на словото, критикуваха Турция заради продължаващия натиск върху медиите и издадените вчера заповеди за арести на 42 турски журналисти. Организациите напомнят, че преди дни турските власти забраниха специално издание на сатиричното списание Leman, 300 служители на държавните медии бяха отстранени от длъжност, а други 60 репортери, редактори и технически служители бяха уволнени от информационна агенция „Джихан“ по заповед на попечителите ѝ, определени от съда. http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/26/2801525_jurnalisticheski_organizacii_kritikuvaha_turciia/ В същото време турският президент Ердоган обвини Европейският съюз, че не спазва постигнатите споразумения за бежанците и Турция не е получила очакваната помощ:“ Питайте тях – ЕС. Платихте ли? Турция все още дава подслон на 3 млн. души. Какво ще прави Европа, ако ние пуснем тези хора да отидат в Европа?”, въпреки острият тон Ердоган отбеляза, че Турция ще изпълни поетите ангажименти. Отговорът на Брюксел не закъсня и говорител на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер направи изявление, с което опровергава думите на Ердоган:“Твърденията, че ЕС не спазва задълженията си за финансово подпомагане на бежанците, са неверни,  ЕС продължава да изпълнява задълженията си по схемата за бежанците и очакваме също от турската страна, както и че сътрудничеството ни ще продължи“.

В бюлетина са използвани материали от dnevnik.bg