SHARE

Великобритания е издала заповед за запор на имуществото на руски граждани, произходът на което е неизвестен, съобщи на пресконференция в Талин британският военен министър Гавин Уилямсън, цитиран от осведомителните агенции

„В най-близките седмици и месеци правителството ще работи усилено и в детайли за решаването на проблема. Вече са издадени заповеди за запор на имуществото от неизвестен произход. Съответният закон вече влезе в сила неотдавна. Нашата задача е да вземем на отчет цялото придобито по неясен начин имущество и за целта вече са предприети необходимите мерки“, каза министърът.

От 31 януари британските съдилища имат възможност да изискват от чужденци, притежаващи активи на територията на Великобритания, да отговарят на въпроси за състоянието на това имущество. Този административен инструмент е предвиден във встъпилия в сила т.г. закон „За криминалните финанси“ и позволява на британските държавни органи да искат обяснения от собствениците на недвижимо имущество и на компании на стойност над 50 000 паунда, както и на съответните банкови сметки, ако възникне въпрос за произхода на тези средства.

Ако собственикът не успее да даде адекватни обяснения, то върху неговата собственост ще бъде наложен запор. При това новите правила се разпространяват и върху „политически значими лица“. Подробности.

МВФ предлага на еврозоната да си направи фонд за „черни дни“

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предложи в понеделник страните от еврозоната да отделят 0.35% от брутния си вътрешен продукт (БВП) във фонд „пари за черни дни“, чиято цел ще бъде стабилизиране на икономиката на валутния съюз в извънредни ситуации, информираха Ройтерс и ДПА.
Районната прокуратура в Кюстендил започна проверка за изоставено от собственика стадо коне в местността Бек Бунар, в Осоговската планина, което е довело до смъртта на около 70 животни. Държавното обвинение е възложило спешна проверка на полицията и Българската агенция по безопасност на храните за евентуална проявена жестокост към конете, което е престъпление.

Предмет на проверка е и публикуваната информация в медиите, че стадото е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС. Прокуратурата ще провери колко пари са получени, как са изхарчени и как са отчетени.

България се вижда като регионален център за цифрова икономика

България смята, че до 2030 г. може да се превърне с регионален център за цифрова икономика, отделно страната ни работи за превръщането на Балканите в IT хъб на Европа. Високите цели бяха представени от министрите на икономиката и на европейското председателство Емил Караниколов и Лиляна Павлова в понеделник по време на започналата в „София тех парк“ двудневна международна конференция IT Hub Connect 2018, съобщи Mediapool.  
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.