SHARE

Новините на територията и днес не ни изненадват с нищо хубаво. Сагата с апартаментите на властта се опитва да повлече всичко и всички след себе си и със себе си. Вентилаторът се върти и няма значение кой от коя страна е. Важното е всички да са оцапани. Защото от голямата кочина никой не може да излезе чист. И нямайте съмнение, че в живота на онези, които не знаят друго, освен как да правят далавери чрез политика – всяка цена е поносима.

И така, по пътя, докато си мислите, че Цветанов ще бъде отстранен от парламента, каквито новини се чуват днес от парламента, но ще остане зам.-председател на партията и шеф на предизборния щаб, си спомнете, че сценарият беше много подобен и предишния път. И, да, Цветанов не се върна никога повече в изпълнителната власт заради онези апартаменти, но какво от това?

Проблемът продължава да бъде, че всички се правят, че не разбират проблема по същество – а именно – да, всеки може да си купи апартамент под пазарната цена, ако познава собствениците на фирмата или ако те са му кумуве, кръстници или сватове. Всеки, който не е политик. За политиците това е подкуп. Те нямат право да получават подаръци. За тях всичко под пазарната цена е нерегламентиран подарък. А когато тези политици приемат и закони, които ползват “дарителя”, тогава вече имаме търговия на влияние.

И как да не се правят, че не разбират, когато всички са в кюпа. Начело с проверяващия – шефът на мега-ултра-великата-комисия-за-борба-с-корупцията-по-високите-етажи-на-властта КПКОНПИ не само че и той има евтин апартамент от “Артекс”, но и не е декларирал нещо като 300 000 лева в имотната си декларация. Обяснете това?! Иначе същият се закани, че ще нищи сделки на “Артекс” 3-4 години назад. Ама защо само толкова?! Нима за корупцията във властта има давност?

Приключваме с тази сага за днес с поредната оставка на облагодателстван властник – зам.-министърът на енергетиката бе освободен. Красимир Първанов е известен най-вече с това, че през 2011 г. в качеството си на шеф на НЕК е подписал допълнително споразумение за АЕЦ “Белене”, което впоследствие ни струва скъпо – на нас в качеството ни на данъкоплатци. На него вероятно му е дало много. А и апартамента остава, така че да не го жалим.

И като заговорихме за енергийни мощности и на този фронт – 4,4 млрд. евро е новата порция, планирана да бъде погълната от амбициозните газови проекти на държавното дружество “Булгартрансгаз” в следващите 10 години. То не е “Турски поток”, то не е нов проект – “лайт” комбинация между “Южен поток” и “Набуко”, то не е чудо. Чудото обаче зависи от “Газпром” за последните два проекта, които, както помните, бяха спрени, се оказва. Ако това ви харесва?

Като видях тези 4.4 млрд. евро и се сетих, че сумата удивително прилича на изчезналата в КТБ. Изобщо ние, българите, това милиардите евро за нищо си ги нямаме. Ама после сме били най-бедната нация в ЕС. Е как така?! Я вижте колко милиарди евро изчезват, появяват се нови, само за да изчезнат пак и така… Колко години вече, м? Днес основният прокурорски свидетел по делото Бисер Лазов е давал показания и от тях става ясно, че никой не е имал намерения да източва банката. Просто са се провалили, защото не са добри бизнесмени. “Обядвахме и мечтаехме”, казва Лазов. Ама ние това го знаем. Някои от тези обяди бяха и фотографирани – като този между Горанов и Пеевски. Ама това е вероятно, защото освен “опитни кадри Василев винаги търсил и държавна помощ за банката си”. Е, намерил я е. Все пак през 2013 г. 54% от парите на държавните дружества бяха в неговата банка.

Европейската комисия незабавно да пристъпи към създаване на финансова полиция и звено за финансово разузнаване – това са част от препоръките на Европарламента, който прие днес подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления. Трябва да се направи и звено за борба с прането на пари. Изобщо – все по-рязко напускаме ерата на Меркал в ЕС и влизаме в тази на Макрон. Ангела имаше своето място и роля, но въпреки под нейното крило процъфтяха спорните лидери в ЕНП, които някак никак не искат да се впишат в приетите от европейското ценности. А хулиганите нямат място на масата у дома. У вас как е?
Британският парламент отстрани Тереза Мей от Brexit процеса, за да се опитат да направят нещо. От дебатите им днес не пролича да са много в час с това какво точно искат да направят, така че надежда всяка тука оставете. Има и оставки на членове на кабинета . Очакват се и други.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.