SHARE

В деня, в който европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова заяви, че ще посети Румъния поради притеснения относно състоянието на правосъдието и прокуратурата; френският президент Еманюел Макрон предупреди, че
„Европа не е супермаркет“, тоест източноевропейските държави не може свободно да си избират кои от правилата на съюза да спазват.

„Европа не е еднопосочна улица, а двустранен ангажимент“, заяви президентът Макрон в интервю пред чешки, унгарски, полски и словашки медии, предава „Радио Свободна Европа“.

Френският държавник прави обиколка на Източна Европа.

Вера Йоурова пък ще посети северната ни съседка  скоро след 13 ноември, когато ЕК трябва да разгледа докладите за напредъка ѝ по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). (Тогава трябва да се гледа и докладът за България – б.р.) Унгарски журналисти конфронтираха Йоурова с въпроси дали разполага подробности за информацията, че автобуси, купени с пари от Евро фондове, са карали хора на речта на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Звучи странно пари на ЕС да бъдат използвани, както се твърди, за политически цели, когато трябва да служат за най-добри инвестиции и за най-добри проекти, които да помогнат на хората. Но не знам подробности. Надявам се, че колегите, занимаващи се с еврофондове, следят това. И ако трябва, ще има реакция“, каза комисарката по правосъдието, цитирана от колегите от „Клуб Z“.

Обратно у дома, без дебати и гласуване  парламентарната комисия по култура и медии прие на второ четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, станали известни като „медийните поправки на Пеевски“. Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов от ГЕРБ подканяше колегите си за изказвания, но желаещи нямаше, и параграфите в доклада от осем страници бяха гласувани един след друг и приети с единодушие от депутатите на ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Разбира се, че важните закони в тази държава се приемат единодушно. Опозицията е само за по телевизора.

И понеже си говорим за бухалки, нападки, ограничаване на правата и свободите и така нататък, Националната агенция по приходите (НАП) е сезирала антикорупционната комисия заради открити „нередности“ с платените данъци от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщи „Капитал“.

Дотук се стигна, след като миналата година името на Лозан Панов се появи в списъка на Сметната палата на високопоставени държавни служители, които не са подали декларация за имуществото си. Панов всъщност беше обявил какво притежава, но пред Инспектората на Висшия съвет съвет. Той бе глобен с 1000 лева, която санкция жали пред съда. По-големите последствия обаче са проверка от ДАНС и НАП.

Проверката на данъчните обхваща периода 2011 – 2016 г., посочва „Капитал“. Тя приключва през януари 2018 г. със заключение, че не са установени невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони. Цитираме колегите от „Медиапул“. 

Съиздателят на „Икономедия“ и собственик на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев пък е обвинен за пране на пари заради продажбата на „Каолин“, стана ясно в петък от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Поредното дело срещу Прокопиев е плод на общите действия на държавното обвинение и антикорупционната комисия. Досега срещу него бе заведено дело за продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН, което шумно се проваля в съда.

Провалящото се дело обаче доведе до задействането на антикорупционната комисия, ръководена от бившия прокурор Пламен Георгиев. С абсурдни аргументи комисията запорира имущество за над 150 милиона лева, генерирани от напълно законната продажбата на „Каолин“ от края на 2012 г. на германското дружество „Кварцверке“. „Антикорупция“ твърди, че генерираните пари от продажбата са с незаконен произход. Отново може да проследите темата в „Медиапул“. 

Момент за хумор: 

При тия условия на труд по "Графа" – така.

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Петък, 26 октомври 2018 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров е успял да убеди финансовия министър Владислав Горанов да не пипа добавките за дрехи за съдебните служители, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в петък. Двамата са провели работна среща в кабинета на главния прокурор по повод бюджета за съдебната власт за следващата година. Продължението тук. 

Властите в САЩ са задържали мъж във връзка с изпратените до политически фигури самоделни експлозивни устройства. Департаментът по правосъдието потвърди, че има задържан и обеща да подсигури повече информация на пресконференция към 21 и 30 ч. българско време. Арестуваният е бил задържан във Флорида, като днес бяха открити още две устройства. Едното е изпратено до сенатора от Ню Джързи Кори Буукър, а другото устройство е открито в пощенски клон в Ню Йорк с получател бившият директор на разузнаването Джеймс Клапър. На 24 октомври в разгара на предизборната кампания за Конгрес към домовете на сем. Обама и Клинтън бяха изпратени бомби, а централата на CNN в Ню Йорк бе евакуирана заради “подозрителен пакет”. Повече ви разказахме тук. 

Снимка: Politico Europe 
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.