SHARE

В понеделник пожар е погълнал къщата във Варна, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков, съобщи местният сайт Varna24.bg.

Сигналът за пожара на ул. „Георги Живков“ 11 е подаден в 8.13 часа. Три екипа пожарникари са изгасили огъня. По първоначална информация причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. Няма пострадали при пожара.

Вековната къща се руши от години, а дворът ѝ бе превърнат в сметище. В нея през 1919 година Йордан Йовков написва повестта „Жетварят“. В този дом Йовков е живял над година под наем, след като бяга от Добруджа, която е окупирана по време на Първата световна война.

Още по темата.

Както се очакваше, шофьорът на катастрофиралия в събота край Своге автобус вече е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души, съобщиха в понеделник от прокуратурата.

Първоначално известните 16 жертви са се увеличили с още една, но не става въпрос за смъртен случай сред някого от пострадалите и настанени в болница, а за жена, която е починала в линейка след инцидента и е била закарана директно в Катедрата по съдебна медицина, където е разпозната в неделя вечерта.

Междувременно започнаха и обиски и изземвания на документи от офиса на строителната фирма „Трейс“, рехабилитирала за последно пътя, на който стана трагичната катастрофа в събота.

Съществува стандарт БДС EN-1317 на предпазните огради, с който би трябвало да са оборудвани опасните участъци от пътя. Въпросът към „Трейс“ е защо не е поставена адекватно съоръжение на мястото?

На 18-ия ден от срива на Търговския регистър в понеделник следобед той най-после заработи с пълната си функционалност. Справки и услуги вече са достъпни онлайн.

Първоначално, в понеделник по обяд, от Агенцията по вписванията обявиха, че всички услуги на регистъра са налични, но на място – на гишетата на централното управление на Агенцията по вписванията и регионалните й структури. Няколко часа след това заработиха и всички онлайн функционалности на регистъра. Справка на сайта на Агенцията по вписванията показва, че първото заявление за регистрация след възстановяването е за прехвърлянето на еднолична фирма „Дълбок дол – Лидия Йончева“ ЕТ (търговец на дребно от село до Мизия) на нов собственик срещу 50 лв. Договорът за прехвърляне е от 10 август.

Сега ще започне сравняването на информацията в регистъра заради оставащите съмнения, че сривът, продължил толкова дълго, не е случаен, а е манипулиран, за да се заличи нежелана информация.

Още по темата. 

Ветеринари плашат с протест заради над 8 млн. лв. забавени плащания от държавата

Ветеринарните лекари с частна практика ще започнат национални протести, ако до края на август държавата не им изплати дължимите суми за имунопрофилактика на животните. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което молят за съдействие за решаване на проблемите. Общо 8 544 600 лева са дължими на ветеринарите за изпълнението на имунопрофилактичната програма на страната. Тазгодишната сума е с 1 милион по-голяма от миналогодишната за същия период. Заработените средства са за първото полугодие до 30 юни, обяви д-р Димитър Цанков, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз, в понеделник пред БНР.

До момента ветеринарите работят за своя сметка и са в очакване държавата да им се издължи. Подробности.

Националната агенция по приходите (НАП) е затворила аквапарк „Нептун“ край село Равадиново. Причината е неиздаването на касови бележки, което означава укриване на обороти. Това съобщиха от НАП.

Данъчните са направили проверките си като тайни агенти на аквапарка. Той се намира близо до замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново, на около 5 км от Созопол.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.