SHARE

От 1 януари 2018 година България поема председателството на Европейския съюз, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева. България трябваше да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за периода 1 юли – 31 декември 2018 г. Заради решението на Великобритания да се откаже от председателството си през втората половина датите бяха прекалкулирани, започвайки от 1 юли 2017 година. Кунева не обяви кой ще оглави щаба, който ще работи по председателството ни от 1 август. С външния министър обаче се разбрали по темата и той щял да бъде „опитен дипломат“.

От Брюксел обявиха кой ще ръководи екипа на ЕК по преговорите с Великобритание за напускането на Европейският съюз. Това е Мишел Барние, бивш министър на земеделието на Франция и бивш еврокомисар за вътрешния пазар и услугите. Барние ще заеме поста на 1 октомври, като ще отговаря директно пред Юнкер и ще има ранг на генерален директор в еврокомисията

Втори пореден ден продължават дебатите в парламента по Закона за съдебната власт. Днес депутатите обсъждаха дали да се декларира членството в съсловни и тайни организации. От ДПС нападанаха Съюза на съдиите в българия, обвиниха ги в липса на представителост и влияние върху съдебната власт. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов предложи да се запише: Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества„, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения, по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната“.
Предложението, което беше прието със 140 гласа, означава, че магистратите ще трябва да декларират дали са масони, както и в коя организация членуват. Ако инспекторатът на ВСС сметне, че това нарушава независимостта на магистрата, може да предприеме действия спрямо магистрата. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/27/2801929_magistratite_shte_triabva_da_deklarirat_dali_sa_masoni/

Трима сирийски граждани са с повдигнати обвинения за тероризъм и връзки с Ислямска държава. Обвиненията са повдигнати от специализираната прокуратура. Задържани са от българските гранични власти в Свиленград. Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци в Германия. На неустановена по делото дата през януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от Германия през Гърция или Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“. Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“, открити в мобилните им телефони, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

Част от френските медии се обединяват около идеята да не съобщават имената и да не показват лицата на извършителите на атентати, за да не ги величаят посмъртно. Вестник Монд, телевизионния канал BFMTV, Френското Радио 1, католическото издание Ла кроа считат, че медийната известност, която получават терористите е част от плана им и няма да показват техни снимки и лица. Чуват се и гласове против, дискусията за границите в медиите едва сега започва.

Хилари Клинтън е официалният кандидат на демократите за предстоящите избори за президент. Тя получи подкрепата. За пръв път в 240-годишната история на страната една от двете основни партии издига жена за надпреварата за Белия дом.

Европейската комисия даде три месеца срок на Полша да поправи закона за Конституционния трибунал. „Въпреки водения от началото на годината диалог с полските власти, Комисията смята, че основните проблеми, които застрашават върховенството на закона в Полша не са били решени. Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Комисията за взетите мерки“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Владимир Путин отрече руските спортисти да имат вина и нарече решението за отстраняването на руските атлети от Олимпиадата политическо. „Недалновидни политици не оставят на мира и спорта, който трябва да сближава народите и да оставя на заден план неразбирателствата между отделните държави. Недопускането на руски атлети до игрите излезе не само извън правовите рамки, но и извън тези на здравия разум“, заяви той след среща с руски спортисти в Москва.

Папа Франциск пристигна  на посещение в Полша за Световните дни на младежта. Визитата на либералния папа в консервативно настроена Полша се следи с внимание от католическия свят.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, Ройтерс, Медиапул, Дневник и investor.bg.