SHARE

АЕЦ „Белене“ се издигна отново в обект от национално значение. Ще бъде направен и втори опит за концесиониране на „Летище София“ и втори опит за закупуване на бойни кораби. Отпускането на средства за БДЖ се отложи. 

Министерският съвет откри процедурата за концесия на „Летище София“, но липсва всякаква информация за условията на търга. Първия път, прекратен от последното служебно правителство, се търсеше концесионер за 35 години, който е готов да плати 550 млн. лв., да плаща такса от поне 9.9 млн. лв. годишно и да инвестира в реконструкцията на стария терминал 1.

Сред заинтересованите тогава кандидати бяха две турски фирми – TAV (с 46% участие на френската Aéroports de Paris) и Limak, изграждаща новото летище на Истанбул, третият сигурен претендент бе германската Fraport, която управлява и летищата в Бургас и Варна заедно с компания от холдинга „Химимпорт“. Като заинтересовани бяха сочени и операторите на летищата в Цюрих и Мюнхен.

Кабинетът одобри новия проект за нови бойни кораби за близо 1 млрд. лв.

Кабинетът в сряда одобри преработения проект за два нови патрулни кораба за Военноморските сили за около 1 млрд. лв. Предишната процедура бе спряна, тъй като по нея се яви един-единствен кандидат и изглежда целта й бе условията да са подходящи единствено за варненската „Делфин“.

Сега в проекта има два нови момента – включени са нови варианти за придобиването на корабите, вкл. и закупуване на готов продукт, и цената е завишена на 984 млн. лв. при 820 млн. лв. по-рано, като в новата цена вече влиза и ДДС. 

Преговорите за кандидатстване на (Северна) Македония и Албания няма да започнат поне догодина. Спънка в плана на външния ни министър Екатерина Захариева, която се застъпваше този процес да започне още сега. 

Това стана ясно на продължилото до късно снощи заседание на външните министри на страните членки, които обсъждаха дали да дадат дата за начало на преговорите с двете страни.

Причината за отлагането са няколко държави, сред които Франция, Холандия и Дания. Според противниците за започване на преговорите Скопие и Тирана ще трябва да покажат по-добри резултати в налагането на върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията.

Кабинетът отмени ключовото си решение за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“ и отнемането на статута му на обект от национално значение. Така енергийният министър Петкова получава зелена светлина да намери инвеститор и да подготви до 31 октомври 2018 г. процедура за избор на стратегически партньор – засега желание са изразили руската „Росатом“ и китайската CNNC.

„Алфа Рисърч“: Българите оценяват европредседателството като успех

Всеки пети българин смята, че България се е справила много добре със задълженията си по време на европредседателството, още почти две трети – по-скоро добре, докато негативните мнения са общо 13%. Като българите смятат, че председателството е подобрило имиджа на страната ни.

Това са част от изводите от двете национални представителни проучвания на „Алфа Рисърч“, проведени през декември 2017 и юни 2018 г., които сравняват очакванията преди и оценките след края на председателството. Възложител на изследването е Министерството за българското председателство на Лиляна Павлова, а финалното допитване е проведено в периода 18 – 24 юни чрез 1014 интервюта по домовете.

Подробности можете да прочетете в „Капитал.“

Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, отново воден от премиера Андрей Бабиш.Правителството отново е на малцинството и ще се нуждае от подкрепата на комунистическата партия, за да изпълни мандата си. Изглежда форматът е Обединени популисти.

Едно от знаковите лица на новините на БНТ – журналистът Мария Чернева, обяви, че напуска, след като временно бе отстранена от отразяването на здравни новини, а телевизията поиска отвода й от обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

„Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане.
Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми – НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал – доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги – как съм могла да отказвам лечение на деца.
Писмо, заради което публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там, където съм най-силна и независима, там, където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги – каква „подкрепа “ биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях.
Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането, и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих , на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно.
Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.
Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ.
Професионалната ми чест го изисква.“

Мария Чернева, журналист в “По света и у нас”, БНТ

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.