SHARE

В международния конкурс “Млади виртуози” в София ще участват рекорден брой страни. В престижното музикално състезание, спонсорирано от “Америка за България”, ще вземат участие представители от 35 страни, среди които Великобритания, Австрия, Германия, САЩ, Япония и др. Събитието ще се проведе в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Камерна зала „България” от 30 март до 8 април.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет, в които 153-ма млади таланти ще представят уменията си.

ГЕРБ е първа политическа сила с 32.65% от гласовете. Втора е „БСП за България“ с 27.20 на сто, обявиха от ЦИК, при обработени 100% от протоколите.

Трета политическа сила е коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО с 9.07%. Влизащите в парламента партии са още ДПС (8.99%) и „Воля“ (4.15%). Окончателните резултати и разпределението на мандатите в парламента ще бъдат обявени до четвъртък.

Според данните на ЦИК „Реформаторски блок – Глас народен“ са взели 3.06 на сто от гласовете. За „Да, България“ са гласували 2.88% от избирателите, а за ДОСТ 2.66 от гласувалите. „Нова република“ има 2.48 на сто. Опцията „не подкрепям никого“ е била избрана от 2.50% от гласоподавателите.

Бойко Борисов обяви, че преговорите по същество за съставяне на коалиция ще започнат другата седмица, тъй като той утре заминава на конгрес на ЕНП в Малта.

Радан Кънев подаде оставка като лидер на ДСБ и „Нова република” заради ниския резултат в проведените избори. Формацията остана под 4%-вия праг за влизане в Народното събрание. Кънев се извини на избирателите си, които остават непредставени в парламента, и заяви, че той и „Нова република” ще останат в политиката, но не уточни под каква форма.

Кънев сподели, че партиите отдясно трябва да направят анализ на изборите: „десницата доброволно се самозатваря и оставя доминацията на ГЕРБ, които хем трябва да се разбират като селска десница, хем в градовете са взели повече от нас“.

„Ако „Да, България“ бяха приели протегнатата ръка, нямаше да сме просто парламентарно представени, щяхме да сме непреодолим фактор за формиране на мнозинство в 44-ото Народно събрание и да бъдем в положение да наложим смели реформаторски тези, които предлагат и двете партии. Загубата от това, че не се явихме заедно, е огромна. Тази възможност е дългосрочно компрометирана, защото оставаме извън парламента“, допълни Кънев. И предупреди, че „този път с улични пърфоманси няма да стане, защото в историята няма повторения“.

Председателят на „Да, България” Христо Иванов коментира, че поемането на отговорност означава да се продължи напред.. 

„Пътят към постигане на трайно единство на демократичната общност и на всички български граждани, споделящи големия идеал за европейска България, не е нито лесен, нито бърз. Споделяме съжалението, че то не можа да се случи сега. За нас поемането на отговорност в този момент означава да продължим по този път с удвоени усилия и със смирението, необходимо, за да търсим доверие човек по човек и да се борим срещу корупцията битка по битка. Ще продължим да не влизаме в конфронтации на дребно. Нашият враг са големите системни партии, носителки на корупционния модел”, сподели Иванов.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки заяви, че е готов да участва в сформирането на правителство в замяна на министерски кресла. „Земеделие, туризъм, енергетика, външна политика са областите, в които „Воля“ е най-силна. Може да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на страната. Нямаме самоцел. Имаме силни кадри във всички области. Компромиси по никакъв повод няма да правим”, заяви Марешки.

Той даде да се разбере, че партията би водила преговори за бъдещото управление само срещу уговорката за спазване на два основни приоритета – стабилно и силно управление и стратегия за справяне с демографската криза.

На въпрос кое министерство би го удовлетворило, Марешки отговори, че е готов да поеме поста на министър-председател, защото „това, с което се занимавам, рано или късно става номер едно”.

Станислав Трифонов обяви, че поставя срок от две седмици на новото правителство да започне работа по промяна на изборното законодателство. В отворено писмо телевизионният водещ заяви, че ако правителството не вземе предвид инициирания от екипа му референдум за задължително гласуване, мажоритарна избирателна система и намаляване на партийните субсидии, той ще направи демонстрация пред Народното събрание.

Цецка Цачева е изпреварена от третия и четвъртия кандидат в листата в Плевен и  e възможно да не влезе в парламента. Пламен Тачев и Владислав Николов – трети и четвърти в листата на ГЕРБ за Плевен – са водили целенасочена кампания за преференциалния им избор. На този етап не е известно дали някой от тях ще отстъпи мястото си на Цачева.

Руската полиция е задържала стотици души, сред които и лидера на опозицията Алексей Навални. Навални е арестуван за противопоставяне на полицейски заповеди по време на масови протести. Обявените от руските власти за “незаконни” протести са се провели в неделя и в тях са участвали над 7000 души само в Москва, което е рядка мобилизация в неразрешена проява, отбелязва Франс прес.

По-рано тази година Навални разпространи информация, че руският премиер Медведев разполага с множество тайни имоти в Русия и в чужбина. Разкритията и исканията за оставка на Медведев са причината за масовите протести, в които са участвали хиляди демонстранти в Санкт Петербург, Владивосток, Новосибирск и Москва.

Действията на Русия бяха осъдени от САЩ като „обида срещу демократичните ценности”. Вашингтон и Брюксел призовават за незабавното освобождаване на мирните демонстранти.

От ЕС настояха за незабавно освобождаване на задържаните. Европа коментира действията на руското управление като “нарушаване на основни права за свобода на словото… и мирни събирания, които са фундаментално заложени в руската конституция”.

НАТО планира да инвестира 3 милиарда евро в следващите три години в технологиите си за киберсигурност, имайки предвид все по-значимите заплахи в тази сфера.

Висш представител на Агенцията за комуникации и информация на НАТО коментира, че плановете включват влагане на 1.7 млрд. евро в сателитни комуникации за оказване на по-добра подкрепа на войските и корабите на алианса и за подпомагане на безпилотни самолети.

Съветът на Европа предвижа европейски квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите, където да се посочва образователно ниво и придобити квалификации. Паспортът ще улесни включването на бежанците в пазара на труда, като квалификациите им могат да  бъдат доказани чрез интервюта с експерти, а не чрез документи, удостоверяващи техните способности. В момента моделът се прилага пробно в Гърция и в части на Италия и резултатите са положителни, съобщава Съветът на Европа.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул”.

Снимка: „Млади виртуози“