SHARE

Днес е вторият работен ден от решението на Великобритания за излизане от ЕС. Каквато и дума да Ви хрумне за описване на криза (политическа, икономическа, конституционна), то можете спокойно да я използвате, за да определите състоянието на „добрата стара Англия“

Сутринта Борис Джонсън бодро обяви, че е дошъл краят на проекта „Страх“, в който онези пусти експерти обясняват, че нещата вървят от зле към по-зле, защото му  се струвало, че вече икономиката се оправила.

В реалния свят, обаче, нещата не изглеждат така. Паундът продължава да пада, акциите на самолетните компании, строителните фирми и банките отиват надолу.

Това доведе и до отговор  от страна на първия министър на Шотландия „Наистина, Борис! Сега започна проектът „Фарс“, за който ти си до голяма степен отговорен“. Никола Стърджън ще отправи послание утре, в което ще представи плана за действие на Шотландия (т.е. кога ще е втория референдум за независимост).

Днес в парламента премиерът в оставка Дейвид Камерън обяви, че не планира да провежда нов референдум, въпреки онлайн петицията на сайта на парламента с 3,8 млн. подписа, която задължително ще бъде обсъдена от британския парламент. Също така Камерън заяви, че не виждал защо Британия да не назначи нов еврокомисар, след като Джонатан Хил подаде оставка след референдума.

Новият министър-председател на Великобритания ще заеме своето място на 2 септември, това е препоръката на влиятелния в консервативната партия комитет „1922“. За сега се очертава битка между Борис Джонсън и Тереза Мей, настоящият вътрешен министър на страната, който подкрепи кампанията за оставане.

Днес Борис Джонсън продължава да произвежда новини. В ежеседмичната му колонка в „Телеграф“ (не нашият, а техният) той реши да изложи плана си за напускане на Европейския съюз.

Британия ще остане в свободния пазар (т.е. ще продължи да плаща членски внос и да се съобразява с европейското законодатество), но ще спре свободното движение на хора (на което останалите държави в ЕС не са съгласни). С други думи той няма план.

В другия край на парламента, битката в лейбъристката партия тепърва предстои. Тази неделя започна превратът срещу крайнолевия им лидер Джеръми Корбин. До момента 23 от 31 министри от кабинета в сянка са подали оставка.

И последно по темата за Brexit – немският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да води никакви неформални разговори с британското правителство докато не започне процедурата за излизане от Европейския съюз.

Ако погледнем към България, тук основните теми са свързани все със страшни неща – русофили, вампири и прокурори. 

Бившият президент и вечен агент на ДС Георги Първанов е бил на форум в Москва където заявил, че България не трябва да се превръща в заложник на „западните ястреби“. На форума присъства и Корнелия Нинова, която обявила че БСП ще задълбочи отношенията си с партията на Путин „Единна Русия“.

След посещение в Странджа министърът на туризма Ангелкова обяви, че България ще популяризира своите вампири. „В долмените видяхме много запазени гробове и обичаи още от тракийско време. Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания да популяризираме това, което е открито в областта и и специално внимание ще бъде обърнато на вампирите”, заяви министърът.

И на последно място, от днес започва работа европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура, след като на два пъти бе отлагана. Четирима магистрати от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще трябва да се запознаят с дейността на българската прокуратура. След проверката ще се изготви доклад, който ще стане готов в края на годината.

В останалата част на света също се случват интересни неща.

От Турция имаме две новини. Кремъл обяви, че Ердоган се извинил на Путин за сваления руски изтребител. Също така отношенията между Турция и Израел се нормализираха след като днес турският премиер обяви, че Израел ще изплати 20 милиона щ.д. в компенсация за убитите 10 турски граждани от израелски военни преди шест години.

В Испания тази неделя се проведоха нови парламентарни избори, след които по нищо не изглежда да е свършила политическата криза в страната.

Мариано Рахой, водачът на дясната Народна партия спечели изборите и партията му ще получи 137 места в 350-членната долна камара. Втори са социалистите с 85 депутата. Трета е коалицията между „новата левица“ и комунисти „Унидос Подемос“ със 77 места, а на четвърто място е либералната партия „Сиудаданос“ с 32 места.

Евентуален съюз между „Народната партия“ и „Сиудаданос“ ще осигури 169 депутати. Което ще е със седем по-малко от парламентарно мнозинство. Теоретично двете партии биха могли да привлекат шест места от регионални партии от Страната на баските и Канарските острови. Но преговорите тепърва предстоят.

SHARE