SHARE

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха днес с общо изявление Русия да освободи украинските моряци, които задържа миналия месец в Керченския проток, съобщи БТА.

Москва обвини 24-мата моряци, че незаконно са преминали през руската граница. Според Киев Русия незаконно е задържала трите украински военни кораба и техните екипажи.

„Настояваме за сигурен, свободен и безпрепятствен трафик за всички кораби през Керченския проток и за незабавното и безусловно освобождаване на незаконно задържаните украински моряци“, заявиха Меркел и Макрон. След задържането на моряците и корабите Киев призова западните си съюзници да обмислят въвеждането на още санкции срещу Русия, припомня Ройтерс.

От януари ще е нужна винетка за преминаване през Северната скоростна тангента

Първите разговори между Столичната община и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дали ще е нужна винетка за преминаване през Северната скоростна тангента не постигнаха конкретен резултат. На извънредна пресконференция директорът на Националното тол-управление Антон Антонов обясни, че през януари ще има нови преговори, но за този период ще е нужна винетка, за да се пътува през участъка.

Вчера с решение на правителството пътят Калотина – София ще бъде кръстен магистрала „Европа“, като част от нея ще е и Северната скоростна тангента на столицата. Решението за присъединяването на тангентата към магистрала повдига въпроса дали за ползването й ще е нужна винетка. Позицията на общината е, че такса не трябва да има. От пътната агенция смятат, че по някои части от Околовръстния път, като Северната тангента например, преминава интензивен (транзитен) трафик от тежкотоварни автомобили и те трябва да плащат за преминаване.

Подробности. 

Една четвърт от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция, са завършили с раждания. Това показват анализите на „Индекс на болниците“, представен от „Галъп интернешънъл. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности, и са предоставени от Центъра за асистира репродукция.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фонд преди две години.

Общо 679 от всички процедури, или 25%, са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Болниците, които са работили с Центъра за асистиране репродукция през 2016 г., са били 32.

Още по темата. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да затвори границата с Мексико, ако конгресмените демократи не одобрят финансирането на граничната стена, предаде Франс прес.

Спорът провокира частично спиране на работата на федералното правителство от 22 декември.

„Ще бъдем принудени да затворим изцяло южната граница, ако създаващите пречки демократи не ни дадат средства за завършването на стената“, написа Тръмп в Туитър и призова конгресмените от Демократическата партия да „променят нелепите закони за имиграцията, превърнали се в бреме за страната ни“.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.