SHARE

Румъния отказа да пропусне самолета на руския вицепремиер Рогозин да прелети над територията на страната и посещението на руската делегация в Кишинев бе осуетено.

„Румънските власти изложиха на опасност живота на пътниците от редовния полет на частната авиокомпания S7, на жени и деца. Горивото ни стигна до Минск. Чакайте отговор, гадове“, написа  руският заместник-премиер в туитър.

Франс прес припомня, че името на Дмитрий Рогозин е в санкционния списък на ЕС, в който фигурират приближени на руския президент Владимир Путин. Наказателната мярка на Евросъюза бе предприета в отговор на руската анексия на Крим през 2014 г. Подробности четете в Mediapool.

Междувременно, американският Конгрес прие нови санкции срещу Русия и отнемане на правото на Доналд Тръмп еднолично да сваля санкциите. 

В отговор Русия поиска от Съединените щати да намали броя на дипломатите си, базирани в страната, най-късно до 1 септември и обяви, че конфискува дипломатически комплекс в парка „Сребърен бор“ край Москва и друга сграда в руската столица. Повече по темата четете тук.

Същевременно получихме първите индикации, че Доналд Тръмп може да наложи вето на законопроекта. Повече по темата тук.

Активистката на Националния фронт за спасение на България Анелия Велева, която беше задържана по подозрение за участие в трафик на мигранти, подаде оставка като координатор на партията в Костинброд и обяви, че напуска партията. „Дневник“ разказва повече.

„Аз суджук не ям, имам високо кръвно, близките ми го знаят това.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира случая с вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Мартинов беше обвинен в изнудване на бизнесмен от Добрич, върху който оказвал натиск от името на премиера и месарят бил принуден да даде на депутата 4 тона суджук. Бизнесменът разказа и как бизнесът му е бил съсипан от хора, свързани с бившия вече местен лидер на ГЕРБ.

Срам ме е от такива депутати като Живко Мартинов, но аз самият съм разпоредил разследването срещу него и той веднага беше изгонен и от парламента, и от партията, каза премиерът. Mediapool разказва подробности.

Депутат от БСП обвини директора на столичната здравна каса  д-р Биляна Пенева в конфликт на интереси, съобщава Mediapool, тъй като отчита и фактурира дейността на болница, която е представлявана от нейната дъщеря.

Северна Корея изстреля отново балистична ракета, този пък насочена към Япония. 

Новата ракета е била изстреляна днес около 14,45 ч. по Гринуич.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че вероятно ракетата е паднала във водите на ексклузивната японска икономическа зона. Той свика заседание на японския Национален съвет за сигурността във връзка с ракетния тест.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.