SHARE

България официално осъди действията на Русия в Керченския пролив. Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет прие позиция по сблъсъка между украински и руски кораби в Азовско море.

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише в позицията.

Близо 200 милиона лв. от парите на данъкоплатците ще отидат за ремонти на старите съветски изтребители – МиГ-29 и Су-25, реши днес правителството.

Така наместо нови изтребители отново ще налеем милиони за стара съветска техника на доизживяване.

Още в миналия месец ви разказахме за връзките на Каракачанов и негов вече отстранен съветник с Кремъл.

Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е отнела разрешението за достъп до класифицирана информация на Христо Томов, консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Разрешението е отнето поради нерегламентирани контакти на Томов с представители на военнопромишления комплекс на Руската федерация, съобщиха източници на “Терминал 3”.

Само тази година Министерството на отбраната обяви 3 (три!) обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника, произведена в несъществуващия вече Съветски съюз. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. След това последва такава за 31 милиона лева за ремонта на военнотранспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25 и е за около 50 милиона лева.

Само през 2018 г. за ремонт на военна техника, съветско производство, са обявени поръчки за 162 млн. лева.

Съвсем отделно от това министър Каракачанов обяви наскоро пред медиите, че многоцелеви изтребители за нуждите на военновъздушните сили едва ли ще бъдат закупени в рамките на настоящата календарна година. Това означавало, че било целесъобразно заделените за тази година пари за придобиване на многоцелеви изтребител за нуждите на военновъздушните сили (около 350 млн. лева!) да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на съществуващо оборудване и военна техника. Логично е да се предположи, че става въпрос отново за поръчки, които ще отидат във военнопромишления комплекс на Руската федерация.

Максималният осигурителен праг става 3 хил. лв., след като бюджетът на общественото осигуряване бе одобрен окончателно

Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лв. и става 3 хил. лв. от началото на следващата година, а минималната работна заплата се покачва с нови 50 лв. до 560 лв. Промените са разписани в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г., които бяха приети окончателно от парламента. Той предвижда догодина разходите за пенсии на държавата да надхвърлят 10 млрд. лв., като те също ще се увеличат от средата на годината с 5.7%. Така средният размер на пенсията в страната ще достигне 386 лв.

Министерството на здравеопазването предупреди, че въвеждането на електронната здравна система е поставено пред сериозен риск заради обжалване на поръчките за изграждането й. Системата трябва да проследява лечението на пациента – прегледи, терапии, медикаменти, и въвежда електронни услуги. Срокът за изграждането й е до края на 2019 г., иначе евросредствата ще бъдат загубени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.