Вечерен бюлетин – 29 август 2017 г.

SHARE

Украинският посланик поиска разследване за разпънатото знаме на Донецката народна република на Шипкасъобщават от „Дневник“. Микола Балтажи изрази възмущението си от разпънатото знаме на ДНР по време на честването на 140-годишнина от боевете на Шипка, като кадърът с флага беше разпространен от Българската национална телевизия. Външният министър Екатерина Захариева заяви, че според нея това е „неприятна история”.

Екипът на „Панорама“ се опълчва срещу идеята на новоизбрания генерален директор на БНТ Константин Каменаров да премести публицистичното предаване в почивните дни, четем отново в „Дневник“. Каменаров даде тази заявка при представянето на концепцията си за управление на държавната телевизия пред медийния регулатор, но днес се е отдръпнал от вземането на окончателно решение, за което обяви, че предстои. „Категорично сме „против“ тази идея“, заявиха от екипа на предаването. „Панорама“ се излъчва в петък вечер от точно 20 години, последните 17 от които – в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм. С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания“, откъдето и изтъкнаха, че имат един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот.

Собственикът на „Икономедиа“ Иво Прокопиев обяви в своя официална позиция, че делото срещу него е „скалъпена история […] Оценявам внасянето на обвинителния акт по делото ЕВН в съда като позитивно развитие, защото ще мога да се защитя и да докажа невиността си“. Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу него, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, без обаче да го обяви публично, припомнят от „Медиапул“.  Очакванията са процесът да не бъде гледан от Софийския градски съд, тъй като има множество неясноти и пропуски, с които е изпълнен обвинителният акт. Той вероятно ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд, като междувременно влизат в сила поправките в НПК, които прехвърлят делата за корупция по високите етажи от СГС на спецмагистратите, припомнят от изданието.

 

Висшият адвокатски съвет изпрати свое становище с критика към антикорупционните закони на ГЕРБ до правосъдния министър Цецка Цачева. Според адвокатурата критиките са крайни и изключват възможността за осъществяване на проекта, защото в основата му почива изцяло грешна концепция, четем в „Капитал“. От кабинета предложиха своя законопроект като част от програмата за съдебна реформа. Това е втори опит за приемане на такъв закон. Миналата седмица от Съюза на съдиите се срещнаха с парламентарната група на левицата и критикуваха проекта на социалистите. Акцентът, посочват от „Дневник“, пада върху сбъркана концепция на законите и органите, които те предлагат да създадат.

 

 Плажовете на Черноморието ще бъдат групирани според предвидени промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Мнения и предложения по тях могат да се подават на този адрес –  m.uzunova@tourism.government.bg. В рамките на всяка група ще има по три подгрупи, определяни от министъра на туризма. В проекта липсва категорията плажове за природосъобразен туризъм – Карадере, Иракли и Корал носеха този специален статут. Предвиждаше се те да не се отдават на концесия, а надеждите са, че защитата им ще бъде уредена със специална наредба. Повече по темата четете тук. 

 

Пожарът в Кресненското дефиле е подпален от 30-годишен пастир от Симитли, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Благоевград, цитирана от „Дневник“. Според държавното обвинение тежкият пожар се е разразил от изхвърлена неизгасена цигара.

Северна Корея изстреля ракета към Япония в поредно нарушение на международните споразумения. Президентът Тръмп предупреди, че всички опции са на масата относно отговор от страна на САЩ и заяви, че светът е разбрал посланието на Северна Корея. Тръмп и японският министър Шинзо Абе са говорили и са достигнали до съгласие, че Северна Корея „представлява директна и нарастваща заплаха“ за САЩ, Япония и Южна Корея.

 Еврото стигна до рекорд от 18 месеца насам спрямо долара, съобщават от BBC. Едно евро купува $1.20. Ураганът „Харви“, който продължава да бушува в Тексас, е оказал влияние, както и заплахата, която представлява Северна Корея и прави инвеститорите неспокойни.

 

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърк се сдоби с втора дъщеря – Август, от съпругата си Присила Чан. Родителите обявиха появата на второто си дете със силно послание в социалната медия, в което говорят за магията на детството и важността от игрите. „Светът е сериозно място. Затова е важно да отделим време да излезем и да играем“, казва писмото, което е подписано „от Мама и Тате“.

 

Свободна и безплатна библиотека „Рапана“ (във формата на рапан, посветено на интересната ѝ архитектура, както и на Варна) е разположена на входа на Морската градина във Варна. Достъпът до нея е свободен и всеки може да седне и да почете в обособената зона, като ще бъде на разположение до 10 октомври. Тя е създадена от активни граждани с ключовата помощ на община Варна и Варна 2017, както и издателствата „Парадокс“, ИК „Жанет 45“ и други. Библиотеката приема дарения от книги, а снимки може да видите тук.  

 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че няма как повече да се мълчи относно рисковете за правовата държава, които правителството в Полша поставя пред страната. През юли Европейската комисия заяви, че ще предприеме законови мерки срещу Полша поради реформите, които дават на министъра на провосъдието правото да уволнява съдии и са в нарушение на правилата на ЕС. Очаква се случващото се в Полша да бъде обсъдено през септември, а вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс заяви, че комисията е готова да започне процедура по отнемане на правото на глас на Полша чрез т.нар. „член 7“.

Снимка: Клуб Z

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.